25 éves a zalaegerszegi szívsebészeti osztály

A negyedszázados jubileumnak is köszönhetően a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztálya szervezi idén a Magyar Szívsebészeti Társaság háromnapos kongresszusát. A csütörtöki nyitónapon számos szakmai előadást hallhattak a résztvevők Zalakaroson.

Bene Csaba is köszöntötte a kongresszus résztvevőit. A Zala Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelte: az egész térség számára fontos volt, hogy az ország egyik legjobb szívsebészeti osztálya Zalaegerszegen jött létre. – 25 éves fennállását ünnepli a zalaegerszegi szívsebészet. Óriási jelentősége van a megye szempontjából, sőt, a régió szempontjából is, hiszen az öt működő szívsebészet közül egy Zalaegerszegen, Zala megyében működik, s a Dunántúlon összesen kettő van – mondta el Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.


Számos szakmai előadást hallhattak a résztvevők Zalakaroson

Dr. Rashed Aref nyitóbeszédében elmondta: fontos, hogy levonják a megfelelő következtetéseket az elmúlt 25 év tapasztalataiból. Az osztályvezető főorvos szerint nyitni kell az új oktatási rendszerek és szakmai vívmányok felé, hiszen csak így lehet biztosítani a magyarországi szívsebészet jövőjét. – 25 év van a hátunk mögött, ebből szeretnénk sokat tanulni, azért, hogy át tudjuk adni a következő 25 évnek. Hiszen, ha az elmúlt 25 évben akarunk élni, akkor annak nem lesz jövője. Neki kell indulni a következő 25 évnek, tanulva az elmúlt évekből. S ezért is említettem az előadásomban, hogy meg kellene változtatni a fiatal szívsebészek képzését – hangsúlyozta Dr. Rashed Aref, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Szívsebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

A 26. szívsebészeti kongresszus első napján – egyebek mellett – az aortaív műtétek technikai megoldásairól és Turner-szindróma szívsebészeti vonatkozásairól is hallgattak előadásokat a szakemberek.