8 – 8 év a „droglaborért”: a fiatalemberek csütörtök este már a zalaegerszegi börtönben aludtak

facebook megosztás

Nem jogerősen 8 év fegyházra, illetve 8 év börtönre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék azt a két férfit, akik az interneten megszerzett tudás alapján egyikük házában állítottak elő kábítószert. A büntetőügyről hírportálunk már többször is beszámolt. Az ítélethozatal részleteiről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, Zala megye törvényszékének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A vádlottak 2018 tavaszán megállapodtak, hogy kábítószer eladásával szereznek pénzt, ezért Ausztriában 300 gramm marihuánát és 150 db extasy tablettát vettek. Később elhatározták, hogy amfetamint állítanak elő, s a hasznon megosztoznak. Az interneten keresztül megismerték a kábítószer előállításához szükséges alapanyagokat, eszközöket, segédanyagokat, valamint az elkészítés módját. A gyártáshoz szükséges kellékek megvásárlását követően az I. rendű vádlott házának egyik szobájában rendezték be a „laboratóriumot”, míg az alapanyagok egy részét az ingatlan padlásán tárolták.

2018. május 3-ig mintegy 400 gramm amfetamint állítottak elő, amelynek nagy részét sikeresen értékesítették. A rendőrség ezen a napon megállította a vádlottakat szállító gépkocsit, amiből lefoglaltak 171.500,- forint és 50 euró készpénzt. A vádlottaknál tartott házkutatás során a lefoglalt kábítószerek – marihuána, amfetamin, extasy – együttes mennyiségének (kb. bruttó 600 g) tiszta hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak 115,43-141,8%-át. A vádlottaknak a részben vásárolt, részben pedig előállított kábítószerek értékesítéséből legalább 1 millió forint haszna származott.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2019. november 21. napján hozott ítéletet, s mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében. Az I. rendű vádlottat 8 év fegyházra (a szabadságvesztés legszigorúbb végrehajtási módja), míg társát 8 év börtönre ítélte, s mindkettőjüket 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az I. rendű vádlott részben beismerő vallomást tett a bíróság előtt, hangsúlyozva, hogy csak azért adott helyet a házában a labornak, mert fogyasztani szeretett volna az előállított drogból. Elismerte, hogy birtokolt és fogyasztott is kábítószert, de azt tagadta, hogy a kereskedelemben részt vett volna. Esetében súlyosító körülményként vette figyelembe a bíróság, hogy volt már büntetve más bűncselekmény miatt, enyhítő körülményként, hogy kiskorú gyermek eltartására kötelezett, illetve, hogy igazolt karitatív tevékenységet végez.

Társa - aki teljes körű beismerő vallomást tett - esetében ez utóbbit, valamint tartósan fennálló egészségügyi problémáit szintén figyelembe vette a bíróság, de súlyosító körülményként rótta terhére, hogy ő volt az, aki az előállításhoz szükséges ismereteket beszerezte, s ő felügyelte, irányította a kábítószer készítést is – mondta végül dr. Bartalné dr. Mentes Judit.

Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbeztek. A két férfit, tekintettel a büntetés mértékére, illetve a szökés, elrejtőzés veszélyére a bíróság letartóztatásba helyezte: a tárgyalóteremből az időközben megérkező foglárok a zalaegerszegi börtönbe vitték át a két fiatalembert.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.