A csend hangja

A csend hangja címmel nyílt kiállítás tegnap a Magyar Plakát Házban. A Thúry György Múzeum legújabb tárlata Olasz Ágnes fotóművész munkáit mutatja be. A kanizsai születésű alkotó élet- és – ahogy a művész fogalmazott – lélekképekből álló képsorozatát január közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Olasz Ágnes képei inspirálták Kollonay Zoltán zongoraművész tegnapi kiállításmegnyitón előadott darabját.  A Thúry György Múzeum vezetői fontosnak tartják, hogy rendszeresen nyíljanak Dél-Zalában élő művészek munkáiból különböző témájú tárlatok a Magyar Plakát Házban. A Kanizsa Fotóklub kiállításain már találkoztunk Olasz Ágnes alkotásaival, s országos megmérettetésen is kiválogatták képeit. Egy képe például a Fő úti épületünkben bemutatásra került, a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából. Itt egy országos merítésből lett díjazott Olasz Ágnes fotója. A Csend hangja című tárlata egy nagyon dinamikus és elgondolkodtató fotóművészeti alkotásokat bemutató kiállítás – mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.


Élet- és lélekképek a plakátházban (Fotó: Gergely Szilárd)

A tárlatot a ma Szentliszlón élő fotós munkásságára nagy hatást gyakorló, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett néptáncos, fotóművész, fotográfus, Eifert János mutatta be az érdeklődőknek. – Nagyon jó kiállítást látunk, ha nem ismerném Ágnes korát, akkor azt mondanám, hogy egy fiatal tehetség bemutatkozását látjuk. Elég későn eszmélt rá, hogy neki ez a vizuális nyelv, a fotográfia nagyon fontos eszköz arra, hogy érzéseit kifejezze. S nem egy szokványos kiállítással tette meg ezt a bemutatkozást – tette hozzá Eifert János.


Olasz Ágnes 30 évesen fotózott először, azóta egyedi látásmódjának köszönhetően több rangos elismerésben is részesült (Fotó: Gergely Szilárd)

Olasz Ágnest leginkább a múlt történései és az emberi lélek sokak által láthatatlannak hitt megnyilvánulásai inspirálják. Életére nagy hatással volt nagymamája szeretete és a vidéki emberek tanítása. A tegnap délután megnyílt tárlaton is több olyan kép látható, mely idős emberek mindennapjait mutatja be a fotóművész páratlan szemléletén keresztül. Így készült – egyebek mellett – a rendezvény plakátjára kiemelt, Veled, Uram című alkotás. – Ő mesélt, én pedig fényképeztem. Ez a fotó is egy beszélgetés során készült róla. Ilyenkor mélyebb érzelmek jelennek meg az ember arcán, ha visszagondol a múlt történéseire. A kép címénél az első gondolatom az volt, hogy egyedül. Aztán rájöttem, hogy hisz nincs egyedül – említette Olasz Ágnes. 


Veled, Uram! (Fotó: Gergely Szilárd)

Az emberi sorsokat tükröző portrék mellett Olasz Ágnes kedvenc témái közé tartoznak még a lovak és a tánc is.  A fotókiállítást megelőzően az Inspirációk című, Kossuth- vagy Munkácsy-díjas festőművészek képeiből álló tárlatot nézhették meg az érdeklődők a plakátházban.