A Lungo Drom elveszítette többségét az országos önkormányzatban – Jogerőssé vált a roma országos nemzetiségi választás eredménye

Jogerőssé vált a roma országos nemzetiségi választás eredménye is, miután a Kúria szerdán elutasította az eredménymegállapító határozat ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet.    

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) november 14-én állapította meg a roma nemzetiségi országos választás eredményét, eszerint az Országos Roma Önkormányzatban az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet 4 mandátumot szerzett.    

Az NVB határozata ellen a jogorvoslati határidő lejárta előtt bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A kérelmező szerint jogszabályellenesen bonyolították le a szavazást, ezért a választási eredmény nem tükrözte a roma választópolgárok valós akaratát, és hivatkozott az érvénytelen szavazatok magas arányára is.     

A Kúria azonban szerdai végzésében a jogorvoslati kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a kérelmező nem igazolta érintettségét az ügyben. A Kúria végzése jogerős. A döntéssel az NVB eredményt megállapító határozata jogerőre emelkedett.   

Az október 13-ai országos nemzetiségi választás eredménye a 13 nemzetiség közül 12 vonatkozásában - bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán - már korábban jogerőssé vált és a képviselők átvehették mandátumukat. A roma országos önkormányzat képviselői hétfőn vehetik át mandátumukat.

Korábbi hír: Megtámadták a roma nemzetiség országos választás eredményét

Jogorvoslati kérelem érkezett a roma nemzetiség országos választásának eredménye ellen, így egyelőre nem emelkedhet jogerőre az október 13-ai választás eredménye és nem alakulhat meg az Országos Roma Önkormányzat.    

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt héten csütörtökön állapította meg a roma nemzetiség október 13-ai országos nemzetiségi választásának eredményét, miután a szabálytalanságok miatt november 3-án megismételt sárkeresztúri szavazás eredménye is jogerős lett.    

Az NVB csütörtöki határozatában állapította meg az egyes listák által szerzett mandátumok számát. Eszerint az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség 20, a Fiatal Romák Országos Szövetsége 18, a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet 4 mandátumot szerzett. Az eredmények alapján a Lungo Drom elveszítette többségét a 47 tagú országos önkormányzatban.     

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint az NVB eredménymegállapító határozata ellen azonban vasárnap jogorvoslati kérelem érkezett, így a választás eredménye nem emelkedhetett jogerőre, így nem alakulhat meg az ORÖ. A felülvizsgálati kérelemről a Kúria legkésőbb csütörtökön dönt.     

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzat testületének alakuló ülését az NVB elnöke hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra, ezt azonban, mivel még nem jogerős a választás eredménye, egyelőre nem tudta megtenni.    

A többi nemzetiség országos választásának eredménye már korábban jogerőre emelkedett és a képviselők átvehették megbízólevelüket.

MTI