A szén-monoxid jelző fontossága

Minden fűtési időszakban előfordul, hogy a tűzoltókat szén-monoxid mérgezéshez riasztják. Ezeket az esetek meg lehetne előzni kellő elővigyázatossággal.

A szén- monoxid- jelzők minden esetben életet menthetnek, ezért fontos, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, minden esetben rendszeresítsünk a lakásunkban. Fontos azonban néhány dolgot tudni a készülék működéséről.

A katasztrófavédelem kéri a lakosokat, hogy mindig figyeljenek a mérőberendezésekben használt elemek állapotára. Az elemmel működő érzékelők akkor is jeleznek, ha a feszültség csökken a tápegységekben. Ilyen esetekben a lakosok nem tudják eldönteni, hogy valóban nagy mennyiségű szén-monoxid került-e a levegőbe, vagy technikai hiba áll a sípolás mögött.

Emellett fontos, hogy figyeljünk a jelzőberendezések tanúsítványában megadott lejárati időre is. A gyártó cég által megadott határidőn túl cseréljük le a berendezést, mert ekkor már nem garantált a biztonságos és pontos működés.

Amennyiben jelez az otthonunkban felszerelt érzékelő, haladéktalanul kezdjük meg a szellőztetést, majd hagyjuk el a helységet és értesítsük a tűzoltókat.

Az égéstermék-elvezetők használata során előfordulható szén-monoxid-mérgezés legtöbbször a tüzelő-, fűtő-, és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és ellenőrzés hiányára, vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különös jelentősége van a kémények rendszeres ellenőrzésének.

A nehezen észlelhető színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe. Kerülhet mérgező gáz a lakótérbe nem kellően tömített kályhából, kandallóból, füstcsőből, kazánból, vagy az elszennyeződött fürdőszobai „átfolyós” vízmelegítőből is.

A fűtési költségek csökkentése miatt napjainkban igen népszerű a nyílászárók cseréje. Számolni kell azonban azzal, hogy légáteresztő képességük minimális, ezért jelentősen csökken az épületbe bejutó oxigén mennyisége. Ha egyéb mód nincs a levegő pótlására, akkor a tüzelőberendezés gyorsan elhasználja az égéshez a helyiség oxigénjét, és a levegő-utánpótlás hiánya miatt a kémény – még ha jó állapotú, akkor sem képes az égésterméket elszállítani.

A hatóságok által bevizsgált, megfelelőnek minősített készülékek listáját itt találhatja meg:

http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/piacfelugyelet/1_CO_Pozitiv_lista_20190919.pdf

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság