A várandósság élettanáról

Elindult a Kismama Klub őszi évada. Az Egészségügyi Alapellátási Intézmény programsorozatán olyan témákról hallhatnak a leendő szülők, mint a szülés körüli lelki változások, az elsősegélynyújtás vagy a várandósság alatti táplálkozás.

Védőnőjük javaslatára sokan elmentek a Kismama Klubba, amelynek idén is a református egyházközség gyülekezeti terme ad otthont. A leendő anyukák és apukák mindkettőjük számára érdekes és hasznos információkhoz juthatnak első kézből.

– Mindegyik téma nagyon érdekel. Főként a szülés, a szülőszoba és az ahhoz kapcsolódó lehetőségek most jobban, de a későbbiekben az újraélesztés is fontos lehet. Nagyon érdekel mindegyik téma minket, engem is és a férjemet is – árulta el Horváth-Büki Tímea.


A szülés egy csodálatos, de bonyolult folyamat, amelyre fontos lelkileg és testileg is felkészülni

A mai modern szülészet baba- és családközpontú: fontos, hogy fizikai és lelki értelemben is egészségesen élje meg a változást a család. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szülők előre felkészüljenek a várandósság időszakára és magára a szülésre.

– Ha stresszmentes egy szülés, maga várandósság időszaka, a szülés, és az azt követő gyermekágyas időszak, a szoptatás, akkor az óriási pozitív hatással lehet a megszületendő gyermek pszichés fejlődésére és személyiségfejlődésére, de úgy gondoljuk, hogy ez jó hatással lesz a család későbbi, harmonikus együttélésére is – mutatott rá dr. Orosházi Attila, a Kanizsai Dorottya Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa.

A Kismama Klub első előadásán a várandósság élettanáról volt szó. A következő hetekben védőnő, pszichológus és még sok más szakember segíti az anyukák és apukák felkészülését. Az ingyenesen látogatható sorozat november 11-én 17 órakor folytatódik.

A Kismama  Klub további programjait IDE kattintva nézheti meg.