Állatokról írtak, emberekhez szóltak 1.

2019. nov. 10.

Miért? Lehet benne: Lányomnak szólok, de a menyem is értse. Első szerzőnk a kommunista Romániában a cenzúrát kerülte meg. De kerül sorra próza a szabadság hazájából is. Vadászírókat sem hagyhatunk ki. Hát Ezópusz? Új sorozatunk: róluk eszmélődünk.


Haáz Sándor (1955), az idei Fiatalok a Polgári Magyarországért díjas Gyermekfilharmónia vezetője, Szentegyháza: Ha feláll 140 egészséges gyerek, ez a nézőseregnek hosszú hetekig olyan szívbemarkoló élmény, amely gyakran tettre serkenti őket. Ezek a gyerekek gereblye és kapanyél mellett szocializálódtak. A közös munka a családokon belül működik, ezért megbízható, erős tartású és munkás gyerekek vesznek körül (Fotó: MTI)

Mert kivesztek a farkasok

S mert nem vadássza senki őket,

Itt girhesek és borzasok

És szinte törpék már az őzek.

A jót velünk sem az teszi,

Ki ölbe vesz s álomba ringat,

Hanem ki vesztünk éhezi.

Becsüljük meg, hóhérainkat.

Székely János (1929) borotvaélen táncolta végig eddigi publicista pályafutását a hatalom és személyes hite, meggyőződése mesgyéjén – Nyakas Szilárd írja a gondola.hu-n a Bajor erdő, utóbbi címén Szelekció történetét mesélve. Ám mielőtt e vers történelmi rétegére a keretes írás találó gondolatmenetét ajánlanám, szóljunk először hétköznapi üzenetéről.

Alma vagy banán? Az előbbi mellett több is szól. Ami idevág: a rágás erősíti az ínyt. Ülni vagy állni? Ha állóképességet akarsz, ne félj az utóbbitól. Gyalog vagy autóval? Szabad levegőn vagy szobában?  Ellenállóképességet erősít a zuhanyozás végi hideg lecsapatás. Lesz még hidegebb is! – ezért se a túlzott fűtés, se a túlöltözés nem okos. És nyáron? Rossz birka az, amelyik a (maga) gyapját (el) nem bírja – mondták a szívósabb régiek.

– Internátusi diák voltam. Megszoktam, hogy, ellentétben az otthon lakókkal, nem ehetek akkor, amikor akarok – kereste a GULÁG túlélésének egyik titkát pár éve Szabó Zsigmond.  

– Engem a doni hideg konzervált – ezt meg a 90 évesen eltávozott Bátki József szokta volt mondani. Ha nem jól élünk a jóléttel, magunknak is, gyermekeinknek is ártunk. Az alkalmazkodás élet, annak hiánya halál. Válaszd az életet!

Nem a magunk érdeme

„A folyamatos, állandó küzdelem az egyénben, a közösségben kifejleszti az ellenálló képességet és az életösztönt. Akinek az izmai állandó edzésben vannak, nagyobbat szökik, aki állandóan gondolkodásra kényszerül, jobb döntéseket hoz – ilyen egyszerű ez. Mi, közép-kelet-európaiak régóta így élünk. A történelem újra és újra noszogat bennünket. Állandóan birodalmak határvidékén egyensúlyozunk. Nyelvünkért, nemzeti kultúránkért folyamatosan harcolnunk kell. Ismernünk kell a teljesítőképességünket, a lehetőségeinket, időzítünk, kivárunk és cselekszünk, ha szükséges. Szerintem mi ebben nagyon jók vagyunk. Nem a magunk érdeme, egyszerűen rákényszerültünk.” Bertha László, 888.hu

Papp János