Az én Balatonom

Gécseg András festőművész alkotásai díszítik tegnap óta a HSMK Ősze András galériáját. A keszthelyi művész „Az én Balatonom” című tárlattal érkezett Nagykanizsára. Olajfestmények, pasztelltechnikával készült tájképek idézik a kiállításon a Balaton és környékének szépségét. - Gécseg András festőművészt egy nagykanizsai ismerősünk ajánlotta a figyelmünkbe. Amikor az internetes anyagát megnéztem, akkor gondoltam, hogy „Az én Balatonom”, a tájkép festészet érdekes lehet a kanizsai közönség számára is. Akkor vettük fel vele a kapcsolatot, örömmel vállalta első nagykanizsai kiállítását – mondta el Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK intézményegység-vezetője.

A keszthelyi születésű, és ott élő művész rajz és festészet iránti érdeklődését – saját bevallása szerint – nagyapjának köszönheti. - Gyerekkorom óta rajzolok és festek, gyakorlatilag nagypapám az, akitől örököltem talán a tehetségemet. 20 éves koromban kezdtem el reklámfestéssel foglalkozni, rá pár évre festettem az első olajképeimet. Majd 6-7 éve kezdtem el komolyabban festeni, azóta vannak kiállításaim – fogalmazott Gécseg András festőművész.


Az alkotó, Gécseg András a HSMK vezetője - Horváthné Gelencsér Edit és Lehota M. János esztéta gyűrűjében.

A megnyitón Lehota M. János ezstéta azt mondta, fontos egy alkotó lelkivilágáról tudni, de a nézőnek az alkotáshoz van köze, így a saját érzések, gondolatok felfedezésén van a hangsúly. - Ez esetben a Balaton, ami a szerzőnek egy viszonyát fejezi ki, de beleérződik a mi viszonyunk is Balatonhoz. És ezen keresztül a saját élményeink, emlékeink jönnek fel, ez teremti meg azt a közös kapcsot, amivel mi egymással emberként, idegenként is akár kommunikálni tudunk. Tehát a művészetnek – és ezen esetben a kiállításnak a Balatonon keresztül – az érzékelhetőségén keresztül egyfajta kapcsolatteremtés jön létre. Közös alap teremtődik –  vélekedett Lehota M. János esztéta. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a HSMK Ősze András galériájában.