Az örökzöldek betegségeiről volt szó a HSMK kertbarát klubjának összejövetelén

Az örökzöldek betegségeiről volt szó a HSMK kertbarát klubjának legutóbbi összejövetelén. Az érdeklődők kérdéseiket is feltehették a fenyők és tuják kertevőiről az előadónak.


A szakember hangsúlyozta, legoptimálisabb az, ha mindenki a talajviszonyokhoz választ növényt, amelyet aztán kellőképpen öntöz és gondoz

A kertbarát klub kéthetente szervez összejöveteleket, ismeretterjesztő előadásaik külsős érdeklődők előtt is nyitottak. Az éves tematikát közösen határozzák meg a kertbarátok. – Minden évad elején beszélgetünk a klubtagsággal, milyen téma nem volt még, vagy éppen mi az aktuális, a legproblémásabb dolog a kiskertben, a gyümölcsösben, a zöldségesben. És ezeket a témákat próbáljuk megszervezni, ezekhez előadókat hívni – mondta Horváthné Gelencsér Edit, a HSMK tagintézmény-vezetője.

Imrei Ferenc növényvédelmi mérnök szerint az előadás témája nagyon is aktuális volt, hiszen a kertvárosi területeken, illetve a város parkjaiban szemmel látható az örökzöldek kártevőinek nyoma. A probléma az utóbbi évtizedben hatalmasodott el, a fenyőkön, tujákon az elszáradás nyomai jelentkeznek, sokszor a teljes növény megy tönkre. – Az őshonos növényeknél ismerjük a kártevőket, betegségeket. ezek az őshonos növények tűrőképesek az itteni klimatikus viszonyokra és kártevőkre. A nagyobb gond azokkal van, amelyek divatba jöttek, nem az itteni hőmérséklet és csapadékviszonyokhoz vannak szokva. Ezekkel van az igazi gond, teljesen új kártevők, betegségek jelennek meg – említette Imrei Ferenc növényvédelmi mérnök.