Boxeres támadó, tűzoltókra lövöldöző, egy balhés zalakomári testvérpár és egy betörőbanda is bíróság elé áll holnap

O. E. boxerrel támadt haragosára, míg I. U. R. Zalaigricén lövöldözött a munkájukat végző pacsai tűzoltókra. Sz. R. és az N. testvérek a nagykanizsai bolhapiacon balhéztak, míg B. J. és 5 társa Keszthely térségét fosztogatta.

O. E. boxerrel támadt haragosára

Testi sértés bűntette a vád O. E. ellen, aki egy boxerrel okozott súlyos sérüléseket haragosának.

A vád szerint O. E. 2018. szeptember 8-án este felkereste a sértettet, hogy az őt korábban ért bántalmazás miatt elégtételt vegyen. A férfival a testvérénél találkozott, ahol az éppen beszélgető sértettet a jobb kezén lévő boxerrel arcon ütötte, majd sietve távozott. A sértett eszméletét vesztette, orrcsontjának és szemgödrének törése 8 napon túl gyógyult.

Szerdán az elsőfokú nyilvános előkészítő ülésre kerül sor a Zalaegerszegi Járásbíróságon, ahol a vádlott kihallgatása várható: ítéletet dr. Palkó Tamás büntetőbíró hirdet majd az ügyben.

Rálőtt a tűzoltókra

Zalaigricén, egy égő tetőszerkezetet próbáltak eloltani a tűzoltók, mikor egy férfi fegyvert fogott rájuk, majd nem sokkal később a ravaszt is meghúzta. A férfi elszámoltatása holnap folytatódik a Zalaegerszegi Járásbíróságon, ahol dr. Seruga Teodóra dönt majd I. U. R. bűnösségéről és további sorsáról.

A lövöldöző férfi 2016. január 01. napján, 04 óra 10 perc körüli időben jelent meg egy zalaigricei háznál, ahol a keszthelyi tűzoltó-parancsnokság és a pacsai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói éppen az épület tetőszerkezetében keletkezett tűz eloltásán fáradoztak. I. U. R. vádlott az ingatlan udvarán, az általa használt hónaljtokból elővett egy hatlövetű, 9 mm kaliberes, török gyártmányú, gáz- és riasztófegyvernek minősülő forgópisztolyt, és azt az egyik keszthelyi tűzoltóra fogta, aki erre az egyik tűzoltóautó mögé ugrott, hogy fedezéket keressen magának. Ezután I. U. R. bement a házba, kinyitotta az egyik tetőtéri ablakot, majd onnan egy lövést adott le az egyik tűzoltó autó irányába. I. U. R. terhelt cselekményével, első alkalommal az egyik tűzoltót, míg a második esetben pedig az oltásban résztvevő további néhány személyt is tevékenységük félbeszakítására, illetve fedezékbe vonulásra kényszerített, és ezáltal megakadályozta őket jogszerű eljárásukban, feladatellátásukban.

A rövid időn belül helyszínre érkező rendőrök a férfit elfogták, majd I. U. R. zalaigricei tartózkodási helyén házkutatást tartottak, ahol feltaláltak és lefoglaltak egy 4,5 mm kaliberű, egylövetű, billenő csövű, spanyol gyártmányú, rugós légpuskát, mely a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény értelmében lőfegyvernek minősül, tartása ezért engedélyhez kötött, a vádlott azonban lőfegyver-tartási engedéllyel nem rendelkezett. Mindezek miatt I. U. R. terheltet hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és lőfegyverrel visszaélés bűntettével is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség. A szerdai tárgyalási napon a vádlott és tanúk kihallgatása várható majd.

„Gyere, beás kutya, boxoljál!” – A kanizsai bolhapiacon balhézott Sz. R. és két társa, egy zalakomári testvérpár

Az elmúlt időszakban nagy népszerűségnek örvend a fiatalok – illetve egy bizonyos internet-felhasználói réteg – körében a „lájvozás”. Vagyis néhány perces videó-anyagokat készítenek magukról, és azt, az egyik legnagyobb közösségi oldal, vagy pedig valamelyik internetes videómegosztó-portál segítségével közszemlére teszik. Nagyon hamar becsatlakoznak a kíváncsiskodó nézők, így egy-egy „mutatványnak” rövid idő alatt több ezer megtekintője is lehet. Bármiféle érdemi produkció nélkül.

Az élő videók készítése közben úgyszintén hamar elszabadulnak az indulatok – miközben a nézők általában biztatnak, bátorítanak –, és már kész is a baj. Pitiáner dolgokból majdhogynem életre-halálra szóló harag kerekedik, és bizony vannak olyanok, akik be is váltják a fenyegetést. Hogy ennek milyen pszichológiai okai vannak, abba inkább nem mennék bele, szerintem ez is azokból a buta videókból ered. Egyfajta megfelelési kényszer a több száz néző felé, akik látták-hallották a fenyegetést, így elvárják, hogy azt tett is kövesse: legalábbis az elkövetők elméjében élhet effajta kép, ami miatt aztán olyan tettre ragadtatják magukat, amiért hosszú évekig ehetik majd a rabok keserű kenyerét.

Ez történt tavaly ősszel térségünkben is: egy zalakomári testvérpár – a 34 és 28 esztendős N. fivérek – jól berágott az egyik ismerősükre, aztán az egyik „lájv” követte a másikat, míg a történet a kanizsai bolhapiacon ért véget: a sértett a földre, míg a testvérek és társuk, a 29 éves, I. rendű vádlott Sz. R. a rendőrségre kerültek.

A sértett, pacsai fiatalember hobbiból zenél, ezért alkalmanként családi rendezvényeken fellépést is vállal. Erről a zalakomári testvérpár egyik tagja, a büntetőügy II. rendű terheltje is tudomással bírt, ezért 2018. szeptember 13-án, egy közösségi oldalon kereste fel a sértettet, akivel ekkor közölte, hogy aznap van az élettársa születésnapja. Ezért arra kérte a sértettet, hogy még aznap este menjen el hozzájuk, Zalakomárba, zenélni. A sértett a felkéréstől nem zárkózott el, azonban jelezte a II. r. terheltnek, hogy későn szólt, mivel aznap dolgoznia kell, így vélhetően csak 21.00 óra körüli időben végez. A felek ezért abban állapodtak meg, hogy ha a sértett hazaért a munkahelyéről, kapcsolatba lép a II. r. terhelttel és jelzi, hogyha el tud menni hozzájuk. A II. r. terhelt azonban a sértett által közölteket csak látszólag fogadta el, valójában azt visszautasításként élte meg. Éppen ezért, azt zokon vette, és a közösségi oldalon egy videót tett közzé, amelyben a sértettet azzal fenyegette meg, hogy „Pacsára jön az embereivel és megveri azért, mert nem ment el nekik zenélni”.

A sértett a munkahelyéről az eredeti terveknek megfelelően, 21.00 óra körüli időben érkezett haza pacsai otthonába. Már éppen hívni akarta a II. r. terheltet, hogy jelezze: amennyiben még mindig aktuális a felkérés, akkor szívesen elmegy hozzájuk, amikor a fenyegető tartalmú videóüzenetről tudomást szerzett. A sértett ezért felhívta a II. r. terheltet, s megkérdezte őt az üzenetről, egyúttal jelezte, hogy elmenne zenélni. A II. r. terhelt azonban közölte a sértettel, hogy „ne mentegetőzzön, jön Pacsára többedmagával és megveri”.

„Neked rohanás lesz testvérem, gyere ki a Pacsa táblához!”

A II. r. terhelt ezt követően meg is jelent Pacsán, amelyet egy újabb videóüzenetben – amelyet egyébként a sértett is látott – rögzített. Ebben a II. r. terhelt a Pacsa helységjelző táblát szinte önkívületi állapotban rángatva, a sértettnek címezve közölte, hogy: „Neked rohanás lesz testvérem… gyere ki a Pacsa táblához… Neked menekülés lesz, hívhatod anyádat, apádat, de még a rendőröket is, Neked menekülés lesz… Neked az éjszakád rohanás lesz… Pacsán vagyok, Te Nekem nem leszel az ellenfelem, soha nem is voltál… Neked az éjszakád rohanás lesz, de még a nődnek is , először tudod kit hívj, a mentőket… itt vagyok Pacsán, nem megyek innen, várom a 3 év felfüggesztésem, az életeteket elveszem ma!”. Végül a II. r. terhelt– ekkor még – személyesen nem kereste fel a sértettet.

A II. r. terhelt ezt követően, 2018. szeptember 14-én és 2018. szeptember 15-én is újabb fenyegető videó-üzeneteket tett közzé részben a saját, részben a testvére, a III. r. terhelt közösségi oldalán. Az egyik üzenetet, amelyben a II. r. terhelt azzal fenyegette meg a sértettet, hogy „G… már nem vagyok a barátod… ha itt lennél, agyon lennél verve!”, a III. r. terhelt rögzítette. Ezekben a videó-üzenetekben egyébként már nem csupán a II. r. terhelt, hanem a III. r. terhelt és a testvérek barátja, a büntetőügy I. r. vádlottja is fenyegette a sértettet. A megfenyegetett fiatalember hiába kérte többször is, hogy hagyják abba a fenyegetőzést, a II. r. terhelt ennek nem tett eleget, helyette közölte, hogy „nincs bocsánat”, majd miután a sértett jelezte félé, hogy akkor a rendőrséghez fordul, a II. r. terhelt kijelentette, hogy „nem érdekli, várja a sértettet a piacon”.

„Gyere, beás kutya, boxoljál!”

Ilyen előzményeket követően a sértett az élettársával együtt, 2018. szeptember 16-án 05.20 óra körüli időben érkezett meg a nagykanizsai bolhapiacra, ahol a sértett is árul. A piacra a vásárlók a hajnali óráktól kezdve folyamatosan érkeztek, így az gyorsan benépesült, 07.00 órakor már több százan, árusok és vevők vegyesen tartózkodtak a helyszínen. A II. r. terhelt – az I. r. és a III. r. terheltek kíséretében – a sértettet keresve szintén megjelent a bolhapiacon 07.00 óra körüli időben. Az I. r. és a III. r. terhelteknél ekkor 1-1 db, 74 cm hosszú vas sátorláb, míg a II. r. terheltnél egy golfütő volt. Mivel a terheltek tudták, hogy hol árul a sértett, a standja felé indultak.

Először az I. r. terhelt ért a sértetthez, míg II. és III. r. terheltek mindössze néhány méterre lemaradva követték őt. Az I. r. terhelt a sértettet meglátva, azonnal felé kiáltott, majd fenyegető hangon, számon kérte őt, hogy „Te beás csicska, nem jöttél el nekünk zenélni, mi van csak beásoknak tudsz zenélni?”. Ekkora érkezett oda a III. r. és II. r. terhelt is, akik közül ez utóbbi szintén belekötött a sértettbe, „Gyere beás kutya, boxoljál!”.

Ezzel egyidőben, az I. r. terhelt az addig kezében tartott vas sátorlábat a földre dobta, majd megragadta a sértett fején lévő kapucnit és őt a földre rántotta. A sértett a bal oldalára esett, majd magzatpózba helyezkedve kézzel és lábbal próbálta meg védeni magát. A földre zuhant sértettre azonban ekkor mindhárom terhelt rátámadt és együtt bántalmazni kezdték őt. Ennek során I. r. terhelt előbb ököllel, nagy erővel, legkevesebb 4 alkalommal megütötte a sértettet, majd felvette a korábban földre dobott vas sátorlábat és azzal kezdte el ütlegelni. Ezzel a sértettet legkevesebb 2 alkalommal a jobb felkarján, a könyöke felett, 3 alkalommal a jobb csípőtájékon, míg egy ízben pedig a bal homlokfelén találta el, amely erősen vérezni kezdett.

Eközben II. r. és III. r. testszerte többször is megrúgta a sértettet, majd a III. r. terhelt a vas sátorlábbal is bántalmazni kezdte őt. Időközben a terheltek fényes nappal, nyilvános helyen kifejtett erőszakos magatartására, a bolhapiacon tartózkodók közül többen is felfigyeltek, s a felháborodásukban a terheltekre szóltak, akik ezért a bántalmazással felhagytak. A sértett csak ezt követően tudott felkelni a földről, majd miután közölte a terheltekkel, hogy a történtek miatt elmegy a rendőrségre, I. r. és II. r. terheltek még támadó jelleggel visszafordultak felé, a sértett további bántalmazását azonban a I. r. terhelt közbelépő testvére, ekkor már megakadályozta. A sértett 8 napon belül gyógyuló koponya és könyökzúzódást szenvedett.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség garázdaság bűntette és testi sértés vétsége miatt emelt vádat a három férfi ellen a dél-zalai város járásbíróságán, ahol holnap az első nyilvános tárgyalásra kerül sor, mikoris a vádlottakat és a tanúkat hallgatja meg a bíróság. Ítéletet a kanizsai járásbíróság elnöke, dr. Hajdu Ildikó hirdet majd a büntetőügyben.

Keszthely térségét fosztogatta a betörőbanda

B. J. és 5 társa ellen lopás bűntette a vád, amely szerint az állandó munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező vádlottak 2017-ben elhatározták, hogy Keszthely környékén hétvégi házakba törnek be, illetve külterületi ingatlanokról használati eszközöket tulajdonítanak el, hogy ezek értékesítéséből szereznek pénzt. Összesen 41 esetben tulajdonítottak el jogtalanul ingóságokat – akkumulátor, háztartási gépek, motorfűrész, fűkasza, italok, szerszámok stb. – cca. 1.700.000 forint kárt okozva a sértetteknek.

A holnapi, elsőfokú nyilvános tárgyaláson a vádlottak kihallgatása várható, csakúgy, mint pénteken, amikor folytatódik a betörőbanda elszámoltatása. Ítéletet a Keszthelyi Járásbíróság büntetőbírája, dr. Palotay András hirdet majd az ügyben.

Papp Attila