Eötvös-emléknapot tartottak a Medgyaszay Házban

facebook megosztás

„Ha fiadra vagyont hagyni nem tudsz, hasznos tudásra oktasd, hogy sanyarú sorsával küzdeni tudjon.” Egy ókori bölcs tanácsával nyitották meg az Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emléknapot. Az országgyűlés az elmúlt év végén nyilvánította 2019-et Eötvös-emlékévvé. Ebből az alkalomból pedig nemcsak Budapesten, hanem vidéki nagyvárosokban is számos rendezvényt tartanak. – A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége ezért az ősz folyamán Szolnokon, Zalaegerszegen és Nagykanizsán hívta életre ezt a rendezvényt. Ez a rendezvény, amely sokak számára egy szürke hétköznap, de valójában nekünk, akik itt vagyunk ebben a csodálatos házban, ünnep is – mondta el Janzsó Antal, a GTTSZ főtitkárhelyettese.

Eötvös Loránd a természettudomány világszerte elismert, tudományos alkotásaival pedig máig ható kutatója. A magyar oktatásügy és tudományszervezés kiemelkedő alakjaként napjainkban is követendő példa a fiatalság számára. – A Magyar Tudományos Akadémiának Eötvös Loránd 25 évesen levelező tagja volt, majd 35 évesen rendes tagja és 41 évesen az akadémia elnöke. Minisztersége alatt közel négyszáz új népiskola létrehozásáról történt döntés. Édesapja emlékének adózva 1895-ben megalapította a Báró Eötvös József Collegiumot – fogalmazott Dénes Sándor, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója. 


A rendezvény a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Ifjúsági Tagozata, valamint a város önkormányzata által jött létre

A fizikus nevéhez fűződik a súlyos és a tehetetlen tömeg arányosságának kimutatására alkalmas torziós inga megalkotása, melyet számos területen, a világ minden táján alkalmaznak. A rendezvényen prof. dr. Kroó Norbert akadémikus, fizikus, kutatóprofesszor az elmúlt fél évszázad fontosabb technikai, technológiai és tudományos változásairól tartott előadást. – Tulajdonképpen ezt szeretném valamennyire a fiatalok lelkére kötni, hogy erre érdemes figyelni, mert nagyon izgalmassá, érdekessé teszi az életünket. Ráadásul sokkal könnyebben tudunk arra gondolni, hogy mi vár ránk a jövőben. Hiszen azok a technológiák, amelyek mostanában belépnek, azok a tudományos kutatás eredményeiből származnak, ezért nyilvánvalóan a tudomány felértékelődik a gazdaság számára is – hangsúlyozta prof. dr. Kroó Norbert, az MTA akadémikusa, fizikusa, kutatóprofesszora, a GTTSZ elnökhelyettese. Az emlékév kapcsán, november végén a fővárosban időszaki kiállítás is nyílik az ELTE Egyetemi Könyvtárban, valamint középiskolások számára versenyt is hirdettek. Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója – magyar felterjesztésre – az UNESCO Általános Konferenciájának 39. ülésszakán hozott döntés értelmében bekerült a szervezet 2019-es megemlékezései közé.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.