GasztroKanizsa: Kacsahúsleves, dióval töltött kelt kukoricaprószával

facebook megosztás

Horváth Kálmánné Ilike életútja mindig a konyhához kötődött. Egyik barátnője segítségével bekerült a pedagógus konyhára, közben elvégezte a szakácsiskolát, és később, ismét egy barátnője tanácsára hallgatva, váltott. A központi óvodai konyha lett az új munkahelye, konyhafőnökként innen is ment nyugdíjba. A fánk- és a süteményfesztiválokon rendszeresen találkozunk vele, az első dödöllefesztiválon munkahelyi csapata főzte 50 kiló lisztből a legtöbb dödöllét.


Horváth Kálmánné életútja a konyhához kötődött, s ma is szeret főzni (Fotó: Kanizsa)

A kacsahúsos, daragaluskás becsinált leves hozzávalói:

6 db kacsaszárny, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, őrölt bors, só, búzadara és 2 tojás.

Elkészítése:

A sárgarépát egy kis olajon megpárolom, és vízzel feleresztem. Ezután belerakom a húst, a többi hozzávalót és megfőzöm. A daragaluskához a 2 tojás fehérjét felverem habnak, a sárgáját annyi darával keverem össze, amennyit felvesz, de ne legyen túl kemény. Húsz percig pihentetem, és ha a hús megfőtt, beleszaggatom a levesbe.

A dióval töltött, kukoricalisztből készült kelt prósza hozzávalói:

65 dkg kukoricaliszt, 2 egész tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg zsír, 3 evőkanál étolaj, 0,5 liter tej, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor az élesztőhöz és 1 kávéskanál só.

A hab hozzávalói:

20 dkg cukor, 6 evőkanál víz, 2 tojás fehérje, dió, citromhéj, csipetnyi só.

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben felfuttatom, az alapanyagokkal összekeverem, és fél óráig kelni hagyom. A cukrot a vízzel felfőzöm, és még melegen, a 2 tojás felvert habjával összekeverem. A tészta felét tepsibe öntöm, ráhintem a cukorral és citromhéjjal összekevert darált diót, majd ráöntöm a többi tésztát. Negyed órát ismét kelni hagyom, majd 180 fokos sütőben megsütöm. Amikor már majdnem megsült a tészta, a hőfokot lecsökkentem 150 fokra. A habot még melegen rákenem, és a lezárt sütőben 5-10 percig szárítom. A tészta tetejét belekvározhatjuk, mielőtt rákenjük a habot.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.