GasztroKanizsa: Kelkáposztás fasírt, málnás-habos linzerrel

Többször elbúcsúztattuk már, de örömünkre újra visszatért a szépasszonyok nyara. A gyönyörű nyári időt kihasználva, aki tehette, a szabadban töltötte el az idejét. A surdi Dezső család épp gesztenyepartira hívta meg a kanizsai barátait. Rajtuk kívül ott voltak a fiatalok, az unokák és barátaik is a gyerekeikkel. Aladár, a házigazda már kora délután megkezdte a gesztenyesütést, Magdika, a ház asszonya pedig a kelkáposztás fasírt mellé sós stanglit és almáskevertet sütött. Közben asztalra került az idei vörös és fehér újbor is. De a kanizsai vendégek sem érkeztek üres kézzel. Tokorcsi Marika málnás-habos linzerrel lepte meg a vendéglátókat.


A két barátnő, Magdi és Marika a gesztenyepartin (Fotó: Kanizsa)

A kelkáposztás fasírt hozzávalói 4 személyre:

60 dkg darált sertéshús, 1 nyers tojás, 2 kenyércsücsök (ami két zsemlének felel meg), só, bors, őrölt paprika, egy közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, 10 dkg gomba, egy közepes fej kelkáposzta és 20 dkg bacon szalonna.

Elkészítése:

A kelkáposztaleveleket forró sós vízben pár percig főzzük, kiszedés után szárítjuk, majd a vastag fehér részt szép vékonyra kivágjuk belőle. A hagymát és a gombát együtt megdinszteljük, a kenyércsücsköket beáztatjuk. A fasírtot a hagyományos módon állítjuk össze. A káposztaleveleket a töltött káposztához hasonló módon megtöltjük, majd körbetekerjük baconnel, és szorosan egymás mellé fektetjük egy kizsírozott, morzsával megszórt tepsiben. Végül 180 fokos sütőben, 40 perc alatt szép pirosra sütjük, és krumplipürével, valamint céklával tálaljuk.

A málnás-habos linzer hozzávalói és elkészítése:

30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 12 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 4 tojás sárgája. Ezeket összegyúrjuk, majd kisodorjuk és vajazott, lisztezett tepsibe beleterítjük. A 4 tojásfehérjét 25 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd belekeverünk egy evőkanál lisztet, és beleöntünk 1 csésze málnát. (Ha nincs málna, nagyon finom ribizlivel is.) Végül lazán összekeverjük, és rákenjük a linzertésztára. 180 fokon 30 percig sütjük, de tűpróbával is megnézhetjük, hogy jól átsült-e. Hidegen, éles késsel szeleteljük.

Bakonyi Erzsébet