GasztroKanizsa: Májgombócleves körömpörkölttel és kürtőskaláccsal

Az igazi nyár után a vénasszonyok nyarát is elbúcsúztatta Feiszt Attila családja. A látóhegyi birtokukon megrendezett ünnepségre Sóstaiékat is meghívták a szomszédból. A menüt időben egyeztették a vendégekkel, de egy kis meglepetést is tartogattak számukra. Rózsika, a ház asszonya beavatta őket a kürtőskalács készítésének fortélyaiba, amelyhez az eszközöket, egy városnapi rendezvényen szerezték be. A hölgyek – Rózsika, valamint a nővére Zsuzsa és Ica, a szomszédasszony – a tésztát dagasztották és feltekerték a sütőfára, de a férfiak sem unatkoztak. Míg a parázs fölött figyelmesen forgatták a dorongokra feltekert illatozó kalácsot, szépen fogyott a pálinka és a sör.


Feiszt Attiláné Rózsika beavatta a vendégeket a kürtőskalács készítésének fortélyaiba (Fotó: Kanizsa)

A kürtőskalács hozzávalói:

1 kg liszt, 1 tojás, 3 tojás sárgája, 5 evőkanál porcukor, 10 dkg olvasztott vaj, vagy margarin, 1 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztő, 0,5 l tej, kevés só, citromhéj, vaníliás cukor.

Elkészítése:

A hozzávalókat bedagasztjuk és kelni hagyjuk. A megkelt tésztát mutatóujjnyi vastagságúra kisodorjuk, és 1,5-2 cm széles csíkokra felvágjuk. A sütőfát megolajozzuk, a tésztacsíkokat rátekerjük, majd gyúródeszkára fektetve megsodorjuk, hogy egyenletesen befedje. Ezután a tésztát étolajjal lekenjük, kristálycukorba forgatjuk, és máris lehet sütni. A karamellizálódó kristálycukortól szép fényes színt kap. Még melegen beleforgatjuk fahéjas cukorba, darált dióba, és lehúzzuk a dorongról.

A májgombócleves hozzávalói:

Egy közepes fej vöröshagyma, 1 tojás, 2 db kicsi májkonzerv, vegeta, petrezselyemzöld, 1,5 db zsemlye, só, fehérbors, étolaj és kevés liszt.

Elkészítése:

A hagymát olajon megpároljuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy átfőjön. Teszünk bele ételízesítőt, felengedjük 2,5-3 liter vízzel, és ezzel kész is az alaplé. A zsemlyét vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és összekeverjük a tojással, a zöldség zöldjével és a májkrémmel. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy kissé keményebb masszát kapjunk. Végül az egészet nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a forró levesbe.

Bakonyi Erzsébet