Halálos baleset Felsőrajkon

Egy 67 éves, büntetlen előéletű zalaszabari férfi 2018. december 8-án hajnalban, Felsőrajkon a nedves, aszfalt burkolatú Petőfi utcában közlekedett a megengedett 50 km/óra helyett 65-67 km/óra sebességgel, egy autóbusszal, Alsórajk irányából Pacsa felé. Az autóbusz jobb hátsó kerekének fékszerkezete hibás volt, amely miatt a jármű a biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt.A felsőrajki ütközés részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Amikor a terhelt a járművel a Petőfi út 38. számú ház előtti, erősen balra ívelő útkanyarulatot megközelítette, észlelte, hogy előtte a kanyarban, az úttest szélén egy tehergépkocsi állt. A terhelt e jármű kikerülése érdekében áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba anélkül, hogy a kikerülés biztonságos befejezéséhez szükséges távolságot belátta volna. Az áttérést követően észlelte, hogy vele szemben jármű közlekedik, ezért jobbra kormányzott és fékezett azzal a szándékkal, hogy az álló jármű mögött megálljon. A megengedett sebesség túllépése és a fékezés nem megfelelő intenzitása – intenzív lassító fékezés helyett, csupán lassító fékezés alkalmazása – miatt azonban az autóbusz, elejének jobb oldalával, 50-55 km/óra sebességgel a tehergépkocsi bal hátsó részének ütközött. Ezt követően az autóbusz áttért a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávba és ott a bal első részével, 35-40 km/órás sebességgel nekiütközött a vele szemben 33-37 km/óra sebességgel haladó tehergépkocsi bal első részének.

A baleset következtében a vétlen gépkocsivezető olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően meghalt. A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a terhelt az álló jármű kikerülését úgy kezdte meg, hogy a kikerülés befejezéséhez szükséges távolságot a balra ívelő útkanyarulat miatt nem látta be, nem a megengedett 50 km/óra sebességgel, hanem 65-67 km/óra sebességgel haladt, valamint olyan járművel vett részt a közúti közlekedésben, amelynek jobb hátsó fékszerkezete hibás volt. Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset okozása miatt emelt vádat a 67 éves, zalaszabari férfi ellen a megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila