Halottak napja - Néprajzkutató: a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött

facebook megosztás

Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában. 


Fotó: Pixabay

Mint mondta, a hagyomány szerint halottak napján hazalátogatnak a holtak, ezért az asztalra kenyeret, sót, vizet tettek és kivilágítottak, hogy a halott körül tudjon nézni. Ugyanakkor a temetőknél a koldulóknak kenyeret adtak azért, hogy imádkozzanak, hogy a halottak ne jöjjenek onnan ki. Ezek a halottkultuszhoz köthető szokások ősiek, a kereszténység előtti időkből származnak - mondta.    

Tátrai Zsuzsanna szerint a mécses gyújtás nem annyira régi hagyomány, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítésével együtt népszerűvé vált.    

Elmondása szerint a szokások szerint a halottakról karácsonykor és húsvétkor is megemlékeztek és különös, hogy halottak napja pont kisfarsang időszakában van, amely a mulatságokról szól. Ilyenkor azonban van két nap, amely "megálljt parancsol" és figyelmezteti az embert, hogy az élete véges - mondta.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.