Három afrikai ország konzulját látta vendégül az IMRO Alapítvány

A kanizsai cég által létrehozott szervezet a vízellátás és a hulladékkezelés problémáin próbál segíteni Beninben és Szenegálban. Az alapítvány vezetőinek egyik fő célja, hogy szakértelmükkel fejletlen afrikai területek lakosain segítsenek a jövőben.

Az IMRO Alapítvány tagjai – kiegészülve Szabó Zsolt fotóssal – egy tavaly kötött  megállapodásnak köszönhetően, nemrégiben Benin egyik legnagyobb városában, Bohiconban jártak. A kanizsai szakemberek a helyeik ivóvízellátásán és a hulladékkezelési problémáin segítenének. Utóbbi törekvésük – amely még kísérleti szakaszban van – a műanyagpalackok építési alapanyagként történő újrahasznosításán alapul. – Aláírtunk nemrégiben egy háromoldalú  a belga, benini partnereinkkel, s mi voltunk a harmadik fél. 2018 októberében bejegyezték az alapítványt, ettől kezdve már hivatalosan is formalizálttá vált ez az intézményesült kapcsolat. Az alapítvány fő célja elsősorban az, hogy a benini partnerünknek környezetvédelmi, fenntarthatósági fejlesztésekhez támogatást nyújtsunk – mondta Cseke Bence, az IMRO DDKK Nonprofit Kft. külügyi koordinátora. 

A mai munkaebéden Namíbia, Mauritius, Madagaszkár, valamint Horvátország magyarországi konzulja vett részt. A kötetlen megbeszélés témája az IMRO DDKK Nonprofit Kft. további afrikai terveinek kérdésköre volt. Szeretnénk egyrészt bemutatni alapítványunk eddigi tevékenységét, szeretnénk bemutatni a jövőbeli törekvéseket. s azokat a közös pontokat keresni, amelyek segítségével azt a felhalmozódott know-how-t, amit a fenntarthatóság területén az elmúlt mintegy egy évtizedben megszereztünk, más afrikai országban is tudjuk majd hasznosítani fogalmazott Musits Róbert, az IMRO DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője.


Három afrikai ország, valamint Horvátország magyarországi konzulját látta vendégül az IMRO Alapítvány

Az afrikai országok konzuljai szerint a fenntarthatóság eléréséhez nagyon sok, az IMRO Alapítvány munkásságát követő kezdeményezésre van szükség. – A környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz tudatosság kell. S ezt a tudatosságot sajnos mindenképpen tanítani kell. A mai világban az emberek nagyon nehezen szoknak hozzá bizonyos dolgokhoz, például ahhoz, hogy a szemetet külön gyűjtsük. Én azt hiszem, hogy ehhez egy nagyon komoly szakmai háttér kell, ezért ehhez nagyon sok olyan alapítványra van szükségünk, mint az IMRO Alapítvány – említette Molnár Erik, Namíbia magyarországi konzulja.

A Szabó Zsolt Bohiconban készült fotóiból összeállított albumot ma délután mutatták be, a könyv eladásából származó bevéltet az alapítvány teljes egészében afrikai családok megsegítésére fordítja.