Három királyok

Immár hagyomány a Hevesi-iskola galériájában, hogy az év utolsó tárlatát népművészeti alkotásoknak szentelik. Az adventi kiállításon ezúttal textiljáték- és quillingkészítő, faszobrász és egy fazekas is bemutatta munkáit, de helyet kaptak még a Szepetneki Mézesbábosok, valamint egy csuhészoborgyűjtő is. Brunner Zsuzsanna 10 éve foglalkozik komolyabban a horgolással, alkotásait azonban először láthatja a nagyközönség. – Én nagyon szeretem, annyira ki tud kapcsolni. Az is öröm, amikor valaki felveszi a ruhát vagy a gyerekek játszanak velük – az tényleg nagyon jó – mondta el Brunner Zsuzsanna textiljáték-készítő.


Az év utolsó tárlatán ezúttal is a népművészeti alkotások kapták a főszerepet (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Péterfai Ferenc faszobrai nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos országában láthatók. A csurgói faszobrász 2000 nyarán, egy nehéz élethelyzetben talált örömöt a faragásban Varga János útmutatásai alapján. – Elmentem a barátomhoz, aki ezzel foglalkozott. Kértem tőle, hogy faragjon nekem egyet. Azt mondta, ott a fa, vedd fel, vidd el, hiszen benne van a szobor, csak vedd le róla felesleget. Azon a nyáron hét alkotás készült el. Azóta 1700 darab kisebb és 24 darab köztéri alkotásom van – árulta el Péterfai Ferenc fafaragó.

A Szepetneki Mézesbábosok egy évvel ezelőtt alakultak Kocsis Edit, a helyi Integrált Közösségi Szolgáltató Tér vezetőjének ötlete alapján. Az akkor tizenöt főt számláló közösség azzal vált ismertté, hogy elkészítették a falu fontosabb épületeinek kicsinyített mását. A kiállításon nemcsak a mesébe illő házikókkal, hanem karácsonyi díszekkel is találkozhatnak az érdeklődők. A mézesbábosok pedig a jó tészta receptjét is elárulták. – Több változata van, de a házikónak és az étkezésre szánt mézeskalácsnak két különböző anyaga van, mert az épületeket, amiből csináljuk, azt egy kicsit vastagabb és keményebb tésztából készítjük, ami pedig a fogyasztásra szánt, azt egy kicsit puhábból. Az alap összetétele az a méz, liszt, a mézeskalács fűszerkeverék, tojás és egy kis szódabikarbóna – fogalmazott Vízvári Józsefné, a Szepetneki Mézesbábosok tagja. A Három királyok című tárlat december 20-ig látható a Hevesi-iskola galériájában.