Holnap áll először bíróság elé a zalakarosi csaló: O. M. a gyermekkori barátját, valamint annak öccsét is átverte

facebook megosztás

A dél-zalai csalón kívül kábítószerrel kereskedő fiatalok felett mondhatnak ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszéken, valamint szintén a megyeszékhelyen, de a járásbíróságon hirdethetnek ítéletet egy internetes csaló-páros bűnperében.

A gyermekkori barátját, valamint annak öccsét is „lehúzkodta” egy zalakarosi férfi

Többmilliós kárt okozott jóhiszemű gyermekkori barátjának egy 34 éves, zalakarosi férfi, de „lehúzkodta” – vagyis pénzzel csapta be – a volt barát öccsét is. O. M. holnap áll először a Nagykanizsai Járásbíróság elé, ahol a nyilvános előkészítő ülés keretében a kihallgatására kerül majd sor. Ítélni tettei felett Domjánné dr. Kormányos Edit bírónő fog.

O. M. 2017 októberében, telefonon vette fel a kapcsolatot gyermekkori barátjával és kölcsönkért tőle 520.000 Ft-ot. A kölcsön visszafizetését 2017. november 30-ig ígérte és vállalta, oly módon, hogy 52.000 Ft kamatot fizet. A kölcsönt és a kamatot a vállalt határidőre O. M. vissza is fizette. Ezt követően – miután megszerezte a sértett bizalmát – azt állította, hogy munkahelyén egy osztrák tulajdonú cégnél megismert tehetősebb embereket, akik ingatlan befektetéssel foglalkoznak. Megemlítette azt is, hogy ez jó befektetés, és a saját neve alatt az ő pénzét is szívesen befektetné, majd ezt az összeget fél év múlva, kamataival együtt visszafizetné.

A sértett erre figyelemmel 8000 Eurót adott kölcsön. A szerződésben O. M. vállalta, hogy 2018. április 27-ig visszafizeti egy összegben a kapott 8000 Eurót, valamint annak 33%-os kamatát, azaz 2640 Eurót. Amikor az újabb kölcsönszerződés visszafizetési határideje eljött, O. M. azt állította valótlanul a sértettnek, hogy továbbra is nagyon jól jövedelmező a befektetés és kérte őt, hogy még további fél évig hosszabbítsák meg a futamidőt, amelyért további 2640 Euró kamatot fog fizetni. A kölcsönszerződést végül meghosszabbították. Ugyanekkor egy másik befektetésre hivatkozva a gyanúsított még kért és kapott 4500 Euró kölcsönt 45 napra és erre 15%-os kamat fizetését ígérte. A zalakarosi férfi a sértettet tévedésbe ejtette, ugyanis a gyanúsítottnak már a kölcsönök felvételekor sem állt szándékában a kölcsönöket és a kamatokat megfizetni, összesen így 3.896.390 Ft kárt okozott a jóhiszemű barátjának.

O. M. egy alkalommal megkérdezte a sértettet, hogy ismer-e még olyan embereket, akiknek lenne befektetni való pénze, mert azoknak is tudna jó kamattal üzletet biztosítani. A gyanúsított valótlan állításával további pénzeket akart kicsalni. A sértett saját testvérét ajánlotta, akit O. M. fel is keresett, és ugyanilyen valótlan magas hozamot ígérő befektetési lehetőséggel kecsegtette. A testvér a gyanúsítottról tudta, hogy egy osztrák befektetés-közvetítői cégnél dolgozik, és arról is tudott, hogy bátyja előző év őszén adott kölcsönt neki, amelyet kamatostul visszafizetett. Ilyen körülmények között 2018. május 4-én kölcsön-szerződést kötöttek, miszerint 10.000 Eurót adott O. M.-nek kölcsön 120 napos futamidőre, 2018. szeptember 4-i visszafizetéssel, 12%-os kamatra. A 10.000 Eurót O. M. átvette, ugyanakkor szándéka az volt, hogy a sértettet megtévesztve, neki jogtalanul kárt okozzon, így a kölcsönt nem fizette vissza. Cselekményének következtében újabb 3.112.000 Ft kárt okozott.

Mindezekért a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a 34 éves, zalakarosi férfi ellen Kanizsa járásbíróságán.

Kábítószerlabor Zalában: csütörtökön ítéletet hirdethetnek a bűnperben

Kábítószerlabort üzemeltetett két huszonéves fiatalember Zalában. Milliókat foglaltak le tőlük, milliókat kereshettek a dílerkedéssel. A bűncselekmény büntetési tételeit elnézve, lesznek úgy 40 évesek, mire kiszabadulnak. Többször leírtam már, de most ismét kifejtem: szerintem senki sem siratja majd őket. A kábítószer a valaha volt egyik legveszélyesebb dolog, ami fenyegette – fenyegeti – a társadalmunkat. Öcsém  gyermekotthonban dolgozik felügyelőként, és naponta panaszkodik: egyre elkeseredettebb harcot folytatnak a kábítószerrel.

A család nélkül nevelkedő, és ezáltal sebezhető, emiatt könnyen elkallódó gyerekek egy része reménytelenül a drogok rabja lesz. Régen az alkohol és a szipuzás (a nylon-zacskóba nyomott, majd onnan beszippantott ragasztó mérgező gőze) jelentette a legnagyobb problémát. Ma már a többtucatnyi fajta drog az – no meg az ettől bekábult gyerekek –, amellyel napi szintű harcot folytatnak a rendvédelmi szervek. Éppen ezért a kábítószert gyártók, és az azzal kereskedők azok, akik az egyik fő ellenségképet adják – és jelentik – a civilizált társadalomnak. Ne is számítsanak irgalomra, mikor a bírói emelvény elé állnak majd: senki nem fogja sajnálni őket. Az ilyen büntetőügyeket már első fokon is a törvényszékek tárgyalják Magyarországon, oly nagy az efféle bűncselekmények tárgyi súlya.

Így van ez S. D. és társa büntetőügyében is, akiknek csütörtökön folytatódik a bűnperük a Zalaegerszegi Törvényszéken, ahol dr. Gergye Tamás bíró ítél majd felettük. Mivel június közepén, az előkészítő ülésen nem született ítélet, így dr. Gergye Tamás tárgyalásra utalta a büntetőügyet. Holnap a Zala Megyei Főügyészség képviseli a kábítószer-kereskedelem bűntettének súlyos vádját, amikoris az ítélethirdetésre kerül majd sor.

S. D. és társa kábítószert kezd gyártani

Két, a húszas évei közepén járó szentpéterúri és zalaegerszegi fiatalember 2018. tavaszán állapodtak meg abban, hogy kábítószer értékesítéséből fognak jövedelemre szert tenni. Ennek érdekében először az ausztriai Linzben, ismeretlen személytől 300 gramm marihuánát, majd április hónapban – pontosan már meg nem határozható időben – további 150 db extasy tablettát vettek. A megvásárolt kábítószerek nagyobb részét értékesítették.

Azt is elhatározták, hogy amfetamint állítanak elő, majd értékesítik, a befolyó hasznon pedig megosztoznak. Ennek érdekében – az internetről letöltve – megismerték a kábítószer gyártásához szükséges alapanyagokat, eszközöket és segédanyagokat, valamint az amfetamin készítés módját. A gyártás kellékeit megvásárolták, majd az I. rendű terhelt szentpéterúri házának egyik szobájában laboratóriumot rendeztek be: az alapanyagok egy részét a ház padlásán tárolták. A kezdeti, sikertelen kísérletezéseket követően, 2018. május 3. (az elfogásuk) napjáig, mintegy 400 gramm amfetamint sikerült előállítaniuk, mely nagy részét sikerült is értékesíteniük. A maradékot a nyomozó hatóság lefoglalta.

A kábítószert a terheltek közösen vásárolták, az amfetamin gyártáshoz szükséges alap és segédanyagokat, valamint eszközöket is közösen szerezték be, a laboratórium helyét és a tárolót az I. rendű terhelt biztosította. A kezdeti kísérletezést, majd a gyártást szintén együtt végezték, az értékesítést pedig az I. rendű vádlott tudtával és beleegyezésével a II. rendű terhelt folytatta: a befolyt hasznon pedig megosztoztak.

Az elfogás

A rendőrség 2018. május 3. napjának délutánján, a 76. számú főútvonal kisbucsai elágazójával szembeni autóbusz-öbölben – lakossági bejelentés alapján – megállított egy Opel Corsa típusú gépkocsit, amelyben utasként tartózkodott az I. és a II. rendű terhelt. Az I. rendű terhelt a gépkocsi megállása előtt, az ablakon kidobott egy marihuánát tartalmazó alufólia pakettet, melyet a rendőrök észleltek, és nyomban le is foglaltak. A gépkocsiból még lefoglaltak 171.500 Ft-ot, és 50 Euró készpénzt is.

A nyomozó hatóság az I. rendű terhelt szentpéterúri ingatlanából nagyobb mennyiségű marihuánát, amfetamin port (speedet) és tablettát (extasyt), valamint az amfetamin gyártásához, kiadagolásához szükséges alapanyagokat és eszközöket foglalt le. A II. rendű terhelt zalaegerszegi ingatlanában szintén marihuánát, amfetamin port és tablettát, eszközöket, valamint 2.058.000 Ft készpénzt, továbbá 641 Hrivnyát (ukrán fizetőeszköz), és 460 Eurot foglaltak le.

A büntetőügyben lefoglalt kábítószerek együttes mennyiségének tiszta hatóanyag tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát: annak 115,43 – 141,8 %-a. A lefoglalt nitroetánból még 440 gramm tömegű amfetamin-bázist lehetett volna előállítani, ez a mennyiség meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 4,4-szerese. A lefoglalt benzaldehidből mintegy 2600 gramm tömegű amfetamin-bázis lett volna előállítható, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 26 szorosa.

A terheltek cselekményük során rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedtek. A részben vásárolt, részben pedig előállított kábítószerek értékesítéséből a terhelteknek minimálisan 1.000.000 Ft haszna származott. Ezen túlmenően, az I. rendű vádlott vizeletéből kábítószer fogyasztása is kimutatható volt. Mindezek miatt a Zala Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a két fiatalember ellen a Zalaegerszegi Törvényszéken.

S. R. és társa az internet segítségével „garázdálkodtak” a jóhiszemű emberek bukszáiban: több tucatnyi hiszékeny embert csaptak be az internetes csalók

Csütörtökön ítéletet hirdethetnek a több tucat embert átverő, internetes csalók bűnperében. A megyeszékhely járásbíróságán dr. Gaider Bálint bíró ítél annak a két zalaegerszegi férfinak a bűnügyében, akik közel 100 hiszékeny embert csaptak be egy, a weben működtetett áruház segítségével. Holnap iratismertetésre és ennek függvényében ítélethirdetésre kerül majd sor.

Az elsőrendű vádlott, S. R. és másodrendű bűntársa, B. gyermekkori barátok voltak. B. terhelt a korábbi évekről már tapasztalattal rendelkezett elektronikai és számítástechnikai eszközök internetes kereskedelmi tevékenységével kapcsolatban, így a terheltek 2014 augusztusában közösen határozták el, hogy alapítanak egy gazdasági társaságot hasonló üzleti tevékenység végzése céljából. B. vádlottal szemben, ebben az időben több büntetőeljárás is folyamatban volt, illetve ezen időszakban szabadságvesztés büntetés hatálya alatt is állt, amely miatt úgy döntöttek, hogy az elsőrendű vádlott S. R. lesz a létrehozott cég tulajdonosa és vezető tisztségviselője is, a társaságot azonban közösen működtetik.

Ennek megfelelően 2014. augusztus 13. napján S. R. megalapította az Elektro-Hardver Mánia Kft-t, amely a cégnyilvántartásba 2014. augusztus 29. napján került bejegyzésre. A cég önálló cégjegyzésre jogosult tagja S. R. lett, az ügyvezetést és a képviseletet ő látta el az egyszemélyes kft.-ben, azonban a vállalkozás bankszámlája felett 2015. február 17. napjától B. vádlott is rendelkezésre jogosult volt. A terheltek az Elektro-Hardver Mánia Kft. tevékenysége keretében, először 2014 őszétől a www.elektro-hardver.eu honlapon, majd 2015 tavaszától a www.video-elektro.eu honlapon webáruházakat kezdtek működtetni, ahol különböző elektronikai és számítástechnikai cikkeket kínáltak eladásra, mindkettejük aktív közreműködése mellett. Az internetes áruházakban a vásárlásra jelentkező vevők egy része a megrendelt termékek ellenértékét az Elektro-Hardver Mánia Kft. bankszámláinak egyikére utalták át vagy fizették be, a megrendelt árucikket azonban nem kapták meg.

Ugyanis a két vádlott, 2014. december 14. napja és 2015. augusztus 6. napja között, az internetes vásárlások során – rendszeres és jogtalan haszonszerzésre törekedve – nem kevesebb, mint 76 sértettet tévesztett meg, hiszen az általuk eladásra kínált termékek valójában nem is álltak a rendelkezésükre. A vételárnak a sértettek általi kifizetését követően az árucikkeket a részükre nem küldték meg, az sem szándékukban, sem pedig módjukban nem állt, a céljuk kizárólag a sértettek által átutalt összeg megszerzése volt.

Nézzünk néhány példát a 76 esetből, hogyan is „működött” a két csaló.

Egy sajószentpéteri sértett 2014. december 13. napján, a terheltek által működtetett www.elektro-hardver.eu honlapon elérhető webáruházból megrendelt egy SEAGATE Backup Plus 4 TB külső merevlemezt. A kedvezőbb ár miatt fizetési módként a vételár előre történő banki utalását választotta, így a sértett elutalt 41.765,- Ft vételárat, továbbá 1.000,- Ft postai költséget a megadott bankszámlaszámra. Azonban a terheltek a megrendelt terméket a sértett részére nem küldték el, különféle kifogásokkal álltak elő, majd utóbb számára elérhetetlenné váltak és az előre átutalt összeget sem fizették vissza.

Egy egri lakos is hasonló módon járt pórul: szintén 2014. december 13. napján megrendelt egy SONY Alpha SLT-A77II típusú digitális fényképezőgépet. A kedvezőbb ár miatt fizetési módként a vételár előre történő banki utalását választotta, ezért elutalt 311.560,- Ft vételárat, továbbá 1.000,- Ft postai költséget. A terheltek a megrendelt terméket a sértett részére nem küldték el, ugyancsak különféle kifogásokkal álltak elő, majd utóbb a sértett számára elérhetetlenné váltak és az előre átutalt összeget sem fizették vissza.

Szám szerint hetvenhat hiszékeny embert csapott be így S. R. és B. terhelt, 2 millió 804 ezer 253 forintnyi kárt okozva nekik ezzel, amelyből mindössze 100.000,- Ft térült meg csupán. Mindezek miatt összesen 76 rendbeli, különbözőféleképpen minősülő csalás vétségével és csalás bűntettével vádolta meg a két férfit a Zalaegerszegi Járási Ügyészség.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.