Ittasan okozott balesetet, majd elszaladt, miközben magára hagyta a sérült élettársát

Balesetet okozott egy 28 éves, pacsai férfi: mindezt úgy, hogy közepes fokú, ittas állapotban volt, jogosítvánnyal nem rendelkezett, viszont a megengedett legnagyobb sebességet jócskán túllépte. Az ütközéskor az első szélvédőn át az úttestre zuhant, majd felpattant, és elszaladt, úgy, hogy magára hagyta sérült élettársát. A megdöbbentő bűnügy részleteiről dr. Pirger Csabát, megyénk főügyészségének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A büntetett előéletű, 28 éves pacsai férfi 2018. szeptember 10-én, ittas állapotban, vezetői engedély nélkül, a megengedett sebességet jócskán túllépve (105-122 km/h sebességgel) vezette a személygépkocsiját a 75-ös számú főúton, Zalaszentmihály felől Pacsa irányába: utasként maga mellett élettársát szállította. A 75-ös főút e szakaszán a megengedett legnagyobb haladási sebesség a személygépkocsiknak 90 km/h. A sértett használta a biztonsági övet, a terhelt azonban nem.

A terhelt az ittasságából eredő figyelmetlensége miatt letért a jobb oldali útpadkára, ahol a gépkocsi jobb oldalával nekiütközött az úttest szélét jelző terelőoszlopnak. Onnét az úttestre visszatérve elveszítette uralmát a járműve felett, majd átsodródott az úttest menetiránya szerinti bal oldalára és az útpadkán keresztül a bal oldali vízelvezető árokba csapódott. Itt a gépkocsi hátuljával is, majd elejével is az árokpartnak ütközve a levegőbe repült, végül a kerekein állt meg.

A járművet vezető terhelt az első szélvédőn keresztül az úttestre zuhant. A baleset következtében mindketten nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az ütközést követően a terhelt az úttesten fekve tért magához, majd felpattant, és a helyszínről elfutott Zalaigrice felé, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset során az élettársa megsérült-e, és emiatt segítségnyújtásra szorul-e. A férfit a rendőrség nem sokkal később Pacsán elfogta, a vérében 1,44 – 1,93 ezrelék (enyhe-közepes fok) alkoholkoncentráció előidézésére alkalmas alkohol volt kimutatható. Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és járművezetés ittas állapotban vétsége miatt emelt vádat a 28 esztendős, pacsai fiatalember ellen a megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila