Jócskán túltolta a biciklit O. L. és két társa: túl sok maffiás filmet nézhettek a bánokszentgyörgyi igazságosztók

A pancser dél-zalai bűnözőknek az elkövetkező években filmnézésre biztos jut majd ideje – márha a börtönőrök megengedik… A megdöbbentő bűnügy bírósági tárgyalása holnap, a vádlottak kihallgatásával veszi kezdetét a Nagykanizsai Járásbíróságon. Bűnösségről és büntetésről dr. Török Judit bírónő dönt majd.

A vívótőrös sztori

A büntetőügy I. r. terheltje – a büntetett előéletű, bánokszentgyörgyi O. L. – és az élettársa a bánokszentgyörgyi önkormányzatnál dolgozik, mint közmunkás. Az élettárs és egyik munkatársnője 2019. március 13-án délelőtt az önkormányzat műhelyében dolgozott, amikor 11 óra 30 perc körül megjelent ott egy erősen ittas állapotban levő bánokszentgyörgyi lakos és a magával hozott vívótőrrel a két nőt egy-egy ízben mellbe bökte, azzal a szöveggel, hogy „itt a cigányok nem fognak ma dolgozni”. Ekkor érkezett a helyszínre a polgármester, akinek jelentették az esetet, aki erre a vívótőrt magához vette, és elzárta a hivatalban.

O. L. élettársa telefonon elpanaszolta párjának a történteket, aki akkor éppen ismerősével Letenyén tartózkodott. Innen Bánokszentgyörgyre vitette magát, és élettársával megbeszélték a történteket. Addigra már a részeg férfit elvezették a falubeliek a helyszínről a lakására. O. L. az önkormányzati műhelyből magához vett egy fejszét – mivel úgy gondolta, hogy a részeg férfinél még ott van a vívótőr –, majd a férfi házához indult. Az ingatlanhoz érve az udvaron, a kertkapunál tartózkodó férfihez ment és tőle számon kérte, hogy miért bökte meg az élettársát vívótőrrel. Az ittas ember kiabálni kezdett vele, emiatt az I. r. terhelt még indulatosabb lett.

Odalépett a férfihez, és legalább 2 ízben, közepes erővel, ököllel arcon ütötte. A sértett nekiesett a kapuoszlopnak, abban megkapaszkodott, majd beindult az udvarra, ahol néhány lépés megtétele után összeesett. Az I. r. terhelt után az élettársa és más személyek is a helyszínre mentek, majd látva a megtámadott férfi sérülését, a helyszínre hívták a falu polgármesterét. A község első embere rögvest intézkedett, hogy a helyszínre mentők és rendőrség menjen ki. A férfi O. L. bántalmazása következtében 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

„Így jár mindenki, aki az asszonyainkkal kikezd!”

A büntetőügy III. r. terheltje – aki egy 22 éves, eddig büntetlen előéletű bánokszentgyörgyi férfi, egyébként az elsőrendű vádlott, O. L. öccse – a testvérével és a sógorával, a későbbi II. r. terhelttel (aki pedig egy büntetett előéletű, szintén bánokszentgyörgyi férfi) az idei esztendő munka ünnepén keveredett bele egy bűncselekménybe.

A három férfi 2019. május 1. napján, 12 óra körül Bánokszentgyörgy község külterületén, a vasúti átjárónál erőszakkal beültették az O. L. tulajdonát képező Renault Megane Combi típusú személygépkocsiba a lakásáról kerékpárral odaérkező sértettet, egy kányavári fiatalembert. Azért tették ezt, mivel előzőleg tudomásukra jutott, hogy a kányavári fiatalember szerelmi kapcsolatot alakított ki a III. r. terhelt feleségével. A terheltek a helyszínre a csalfa feleség telefonjáról küldött üzenetekkel csalták oda a sértettet. A gépkocsival nyugati irányba indultak, majd néhány száz méter megtételét követően egy Várfölde környéki búzatáblába hajtottak, miközben az autóban a III. r. és a II. r. folyamatosan ütlegelték a sértett fiatalembert. Az autót mindvégig O. L. vezette, aki látta és hallotta, hogy társai mit csinálnak a hátsó ülésen. Vezetés közben O. L. is többször hátrafordult és arcon ütötte a sértettet. Eközben azt kiabálta, hogy „így jár mindenki, aki az asszonyainkkal kikezd”.

Ütlegelés közben a III. rendű terhelt eltulajdonítási szándékkal elvette a sértettől a 60.000 Ft értékű Huawei P20 Lite típusú mobiltelefonját, majd később odaadta a II. rendű terheltnek azzal, hogy „csináljon belőle bizniszt”. A terheltek az autóban olyan kijelentéseket tettek, hogy elviszik a sértettet „egy jó kis helyre” és ott megölik. A bántalmazással és a fenyegetéssel a terheltek a személyi szabadságától is megfosztott sértettben nagyfokú testi és lelki szenvedést, gyötrelmet okoztak.

A búzatáblában a gépkocsival – kb. 200 méter megtételét követően – megálltak, majd a sértettet az autó hátsó üléséről O. L. kirángatta és mindhárman kézzel ütötték és lábbal rúgták. A bántalmazásról III. r. terhelt telefonnal videofelvételt is készített, amelyet később odahaza megmutatott a feleségének. A bántalmazást csak akkor hagyták abba, amikor meglátták, hogy a sértett orrából erősen folyik a vér és több helyen elszakadt a ruhája. Ekkor a sértett elfutott a közeli Várföldén lakó rokonához, és az ő telefonján tett bejelentést a rendőrségre az esetről.

A három terhelt eztán a személygépkocsival a bánokszentgyörgyi lakásukra mentek. A bántalmazásról készült videó megtekintése után mindhárman megrémültek cselekményük lehetséges következményitől, ezért O. L. megkísérelte elrejteni az autót, azonban Bánokszentgyörgy Oltárc felőli végén, egy vízmosásban fennakadt a kocsi. A bántalmazásról készült felvételt eközben a III. r. terhelt kitörölte a telefonjából, míg a sértettől elvett telefont a II. r. terhelttel együtt elrejtették a házhoz tartozó kert végében. Az elkövetőket a kiérkező rendőrök hamarosan elfogták, az ütések következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Mindezekért a Nagykanizsai Járási Ügyészség kifosztás, személyi szabadság megsértése és testi sértés bűntette miatt emelt vádat a három férfi ellen.

Papp Attila