Jól megmérték az embercsempészeket: összesen 19 év börtön és kiutasítás a sanyargató R. N. és társainak

Ítéletet hozott a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa annak a négy külföldi férfinak az ügyében, akik 2016 tavaszán elkövetett embercsempészés miatt álltak bíróság előtt. A büntetőügyről hírportálunk már többször is beszámolt. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, a törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

A vádlottak 2016. március-május között Magyarországon tartózkodó migránsokat szállítottak gépkocsival az osztrák-magyar és a szlovén-magyar határ közelébe. A menekülteket jellemzően Budapestről és a bicskei táborból közvetítették hozzájuk. A férfiak bizonyíthatóan 62 személy külföldre szállítását bonyolították le, fejenként legalább 150 euróért. Az utazáshoz nagyméretű családi autókat, valamint egy kistehergépkocsit használtak. Utóbbi rakterében sem ülőhelyek, sem ablakok nem voltak.

A II. rendű afgán állampolgárságú vádlott feladata általában a migránsok toborzása volt, míg I. rendű marokkói társa a gépkocsikat biztosította, s a IV. rendű tunéziai vádlott pedig a szállítást végezte. A kisteherautót 2016 májusában vásárolták az I. rendű vádlott közreműködésével, hogy növeljék a szállítható személyek számát. Május 13-án 33 főt próbáltak meg átcsempészni az országhatáron: Budapestről indultak, majd még a főváros közelben defektet kaptak, egy benzinkúton álltak meg, s a hatóságok a menekülteket a II. rendű vádlottal együtt a környéken találták meg.

Az I. és a IV. rendű vádlottak részben elismerték tettüket, de tagadták, hogy a nagyobb létszámú (20-30 fős) csoportok szállításáról tudtak, a felelősséget II. rendű társukra hárították. A II. rendű vádlott tagadta büntetőjogi felelősségét, azt vallotta, hogy Magyarországra munkát keresni érkezett, itt azonban ellopták az iratait, így nem tudott visszajutni Olaszországba.  Állítása szerint embercsempészek segítségét akarta igénybe venni, s 2016. május 13-án ő is csak egy volt a szállított menekültek közül. A bíróság a bizonyítékok mérlegelése után ezt a védekezését nem fogadta el, s megállapította, hogy a férfi részt vett a cselekményben. A III. rendű vádlott bűnösségét csak az I. rendű társának vallomása, valamint a telefonos adatforgalmi bizonyítékok támasztották alá. Ezt a bíróság nem tartotta elégségesnek ahhoz, hogy elítélje, így őt a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette.

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, valamint az I. és IV. rendű vádlottak esetében a részbeni beismerő vallomásukat. Súlyosító körülményként rótta fel a többszörös minősülést, illetve a bűncselekmény elszaporodottságát az elkövetés időpontjában.

Az ügyben 2019. november 14-én hozott ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék.  Az I., a II. és a IV. rendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében találta bűnösnek, míg III. rendű társuk esetében a társtettesként elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat ejtette. Az I. rendű vádlottat 7 év, II. és IV. rendű társát 6 év börtönbüntetésre ítélte, s mindhármukat 10 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet csak a IV. rendű vádlottra nézve jogerős.

Papp Attila