Kábítószerlabor Zalában, pénteken már a perbeszédekkel folytatódik a bűnper

facebook megosztás

Kábítószerlabort üzemeltetett két huszonéves fiatalember Zalában. Milliókat foglaltak le tőlük, milliókat kereshettek a dílerkedéssel. A bűncselekmény büntetési tételeit elnézve, lesznek úgy 40 évesek, mire kiszabadulnak. Egyszer már leírtam, de most ismét kifejtem: szerintem senki sem siratja majd őket. A kábítószer a valaha volt egyik legveszélyesebb dolog, ami fenyegette – fenyegeti – a társadalmunkat. Öcsém  gyermekotthonban dolgozik felügyelőként, és naponta panaszkodik: egyre elkeseredettebb harcot folytatnak a kábítószerrel.

A család nélkül nevelkedő, és ezáltal sebezhető, emiatt könnyen elkallódó gyerekek egy része reménytelenül a drogok rabja lesz. Régen az alkohol és a szipuzás (a nylon-zacskóba nyomott, majd onnan beszippantott ragasztó mérgező gőze) jelentette a legnagyobb problémát. Ma már a többtucatnyi fajta drog az – no meg az ettől bekábult gyerekek –, amellyel napi szintű harcot folytatnak a rendvédelmi szervek. Éppen ezért a kábítószert gyártók, és az azzal kereskedők azok, akik az egyik fő ellenségképet adják – és jelentik – a civilizált társadalomnak. Ne is számítsanak irgalomra, mikor a bírói emelvény elé állnak majd: senki nem fogja sajnálni őket. Az ilyen büntetőügyeket már első fokon is a törvényszékek tárgyalják Magyarországon, oly nagy az efféle bűncselekmények tárgyi súlya.

Így van ez S. D. és társa büntetőügyében is, akiknek pénteken folytatódik a bűnperük a Zalaegerszegi Törvényszéken, ahol dr. Gergye Tamás bíró ítél majd felettük. Mivel június közepén, az előkészítő ülésen nem született ítélet, így dr. Gergye Tamás tárgyalásra utalta a büntetőügyet. Holnap a Zala Megyei Főügyészség képviseli majd a kábítószer-kereskedelem bűntettének súlyos vádját, amikoris további tanúk meghallgatására, illetve a perbeszédekre kerül majd sor.

S. D. és társa kábítószert kezd gyártani

Két, a húszas évei közepén járó szentpéterúri és zalaegerszegi fiatalember 2018. tavaszán állapodtak meg abban, hogy kábítószer értékesítéséből fognak jövedelemre szert tenni. Ennek érdekében először az ausztriai Linzben, ismeretlen személytől 300 gramm marihuánát, majd április hónapban – pontosan már meg nem határozható időben – további 150 db extasy tablettát vettek. A megvásárolt kábítószerek nagyobb részét értékesítették.

Azt is elhatározták, hogy amfetamint állítanak elő, majd értékesítik, a befolyó hasznon pedig megosztoznak. Ennek érdekében – az internetről letöltve – megismerték a kábítószer gyártásához szükséges alapanyagokat, eszközöket és segédanyagokat, valamint az amfetamin készítés módját. A gyártás kellékeit megvásárolták, majd az I. rendű terhelt szentpéterúri házának egyik szobájában laboratóriumot rendeztek be: az alapanyagok egy részét a ház padlásán tárolták. A kezdeti, sikertelen kísérletezéseket követően, 2018. május 3. (az elfogásuk) napjáig, mintegy 400 gramm amfetamint sikerült előállítaniuk, mely nagy részét sikerült is értékesíteniük. A maradékot a nyomozó hatóság lefoglalta.

A kábítószert a terheltek közösen vásárolták, az amfetamin gyártáshoz szükséges alap és segédanyagokat, valamint eszközöket is közösen szerezték be, a laboratórium helyét és a tárolót az I. rendű terhelt biztosította. A kezdeti kísérletezést, majd a gyártást szintén együtt végezték, az értékesítést pedig az I. rendű vádlott tudtával és beleegyezésével a II. rendű terhelt folytatta: a befolyt hasznon pedig megosztoztak.

Az elfogás

A rendőrség 2018. május 3. napjának délutánján, a 76. számú főútvonal kisbucsai elágazójával szembeni autóbusz-öbölben – lakossági bejelentés alapján – megállított egy Opel Corsa típusú gépkocsit, amelyben utasként tartózkodott az I. és a II. rendű terhelt. Az I. rendű terhelt a gépkocsi megállása előtt, az ablakon kidobott egy marihuánát tartalmazó alufólia pakettet, melyet a rendőrök észleltek, és nyomban le is foglaltak. A gépkocsiból még lefoglaltak 171.500 Ft-ot, és 50 Euró készpénzt is.

A nyomozó hatóság az I. rendű terhelt szentpéterúri ingatlanából nagyobb mennyiségű marihuánát, amfetamin port (speedet) és tablettát (extasyt), valamint az amfetamin gyártásához, kiadagolásához szükséges alapanyagokat és eszközöket foglalt le. A II. rendű terhelt zalaegerszegi ingatlanában szintén marihuánát, amfetamin port és tablettát, eszközöket, valamint 2.058.000 Ft készpénzt, továbbá 641 Hrivnyát (ukrán fizetőeszköz), és 460 Eurot foglaltak le.

A büntetőügyben lefoglalt kábítószerek együttes mennyiségének tiszta hatóanyag tartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát: annak 115,43 – 141,8 %-a. A lefoglalt nitroetánból még 440 gramm tömegű amfetamin-bázist lehetett volna előállítani, ez a mennyiség meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 4,4-szerese. A lefoglalt benzaldehidből mintegy 2600 gramm tömegű amfetamin-bázis lett volna előállítható, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 26 szorosa.

A terheltek cselekményük során rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedtek. A részben vásárolt, részben pedig előállított kábítószerek értékesítéséből a terhelteknek minimálisan 1.000.000 Ft haszna származott. Ezen túlmenően, az I. rendű vádlott vizeletéből kábítószer fogyasztása is kimutatható volt. Mindezek miatt a Zala Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat a két fiatalember ellen a Zalaegerszegi Törvényszéken.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.