Kanizsán járt a Baltazár Színház

Egy iskolai kiközösítés történetét ismerhették meg a diákkorúak az ifjúsági színházi bérlet tegnapi előadásán a HSMK-ban. A Vörös István által írt darab nemcsak a történetmesélés eszközeivel hirdeti az elfogadást, a szereplők bőrébe ugyanis értelmi sérült színészek bújtak.

Az üstökös című darab főszereplője a 16 éves Üsti Anna, akit különleges, érett látásmódja miatt kiközösítenek osztálytársai. Amikor az osztályba új tanuló érkezik egy rokonszenves fiú személyében, az addig magányos, és sokszor kendőzetlenül őszinte lány élete gyökeres fordulatot vesz.

– Vörös István írta ezt a darabot a rendező, Kováts Kriszta kérésére. Kriszta jól ismeri az én természetemet, tudja, milyen vagyok valójában, és ez arra inspirálta őt, hogy szóljon erről egy darab. Tehát megkérte Istvánt, hogy írjon rám egy darabot – mesélte az Üstikét alakító Kovács Panka.


Sorsdöntő találkozás: Tüske (Medetz Attila) és Üstike (Kovács Panka) megváltoztatja egymás életét

Az üstökös tükröt tart a társadalom elé, és nemcsak a történetmesélés szintjén: az 1998 óta működő Baltazár Színház színészei ugyanis értelmi sérült emberek.

– Van, aki elfogad minket, de van olyan is, aki úgy tekint ránk, mint sérült emberekre. Viszont amikor megnéz tőlünk egy előadást, megváltozik a véleménye. Volt már olyan néző, aki gratulált nekünk, és olyan is, aki elsírta magát, és mondta, hogy nem gondolta volna, hogy sérült ember is lehet ilyen jó színész – fogalmazott Medetz Attila, akit Tüske szerepében láthatott a közönség.

Az Elek Dóra vezette társulatban a másságnál fontosabb a művészi sors, a tehetség, valamint az alkotás szeretete – a Baltazár Színház ezt a szellemiséget hirdeti a nézők körében is, bármerre hívják vendégszerepelni.