Készítsük fel járműveinket a télre!

facebook megosztás

A téli hónapok közeledtével folyamatosan csökken a napi átlaghőmérséklet, korábban sötétedik napközben. A megváltozott körülmények miatt járművünket is fel kell készíteni a zordabb, hidegebb időjárásra.

A megváltozott időjárási körülmények számos technikai eszközünk időszakos felkészítését, téli átállását is megköveteli. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzesetek, balesetek, megelőzése érdekében a következőkre hívja fel az autósok figyelmét.

A téli időszakban járműveink is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ebben az időszakban gyakrabban használjuk a gépkocsikban található elektromos berendezéseket, amik nem megfelelő karbantartás esetén akár túlmelegedéshez, elektromos tűzhöz is vezethetnek.

Minden esetben nagyon fontos, hogy a tél beállta előtt vizsgáljuk, vizsgáltassuk meg a gépjárművünkben található akkumulátort.  A nem megfelelő töltöttségű elektromos erőforrás a hideg következtében lemerülhet és töltése szükséges. Az akkumulátor elektromos hálózhat történő csatlakoztatása minden esetben rejt veszélyeket magában, hisz a töltés következtében elektromos zárlat léphet fel. Amennyiben mégis töltésre kerül sor, minden esetben a járműből eltávolítva az előírásoknak megfelelően végezzük el annak feltöltését.

Fontos, hogy az akkumulátor sarukat is ellenőrizzük.

A nem megfelelően meghúzott vagy szennyeződött akkusaru átmeneti ellenállása annyira megnő, hogy képtelen lesz átvinni a töltést. A fehér bokrosodás forró vízzel, vagy pólustisztító kefével könnyen tisztítható, az oxidációt csak finom csiszolással lehet eltávolítani. A nem megfelelő energia átvitel zárlathoz, tűzhöz vezethet!

A hideg időszakban rendszeresen használjuk a fűtést valamint autónk más elektromos berendezését, mint például az ablakok fűtőszálait. A hűtő-, fűtőberendezés, eldugulása esetén a fokozott hőtermelés hatására a rendszer túlmelegedhet és gépjárműtűzhöz vezethet.

Minden esetben vizsgáltassuk meg, hogy az elektromos berendezések, elektromos vezetéke megfelelően funkcionálnak. Sok esetben előfordul, hogy hosszabb időszakon keresztül nem használt elektromos vezeték túlmelegszik, ezáltal tűz keletkezik a járműben.

A nedves, havas úton a fékrendszerünk nagyobb igénybevételnek van kitéve. A fokozott terhelésnek kitéve a fék túlmelegedhet, lángra kaphat. Szakemberrel történő átvizsgáltatás esetén ezt a problémát megelőzhetjük.

A motortérben folyamatosan hő termelődik. A motor környezetében több éghető anyag is található, ideértve az elektromos kábeleket, műanyag burkolatokat. Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására, hogy nagyobb hőképződés esetén a motor ne tudjon túlmelegedni. Gyakori eset, hogy a nem megfelelő karbantartása hiánya miatt tűz keletkezik a motortérben és a jármű kiégéséhez vezet.

Minden esetben készítsük fel járművünket a télre, hogy megelőzzük a gépjármű tüzeket!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.