Könnyen a szemünkre mehet a cukorbetegség

facebook megosztás

A cukorbetegség egy alattomos betegség, amely számos esetben egészen sokáig nem mutat semmilyen tünetet, mégis súlyosan károsítja a szervezetet. Az általános tévhittel ellentétben ez a kór jóval több gondot jelent, minthogy az elszenvedője nem ehet cukrot. A sokáig elhanyagolt vagy rosszul kezelt diabétesz tönkreteszi az érrendszert és a szövődményei akár vaksághoz is vezethetnek.

A WHO adatai alapján az európai régióban a 18 éves és az annál idősebb korosztályból 64 millió ember él cukorbetegséggel. Magyarországon a 19-70 év közötti korosztályban 8% felett van a cukorbetegség előfordulási aránya és körülbelül ugyanilyen mértékű a cukorbetegséget megelőző állapotban lévő személyek előfordulása a népességben.

A cukorbetegségnek több típusa létezik, ezek közül a legelterjedtebb, a 2-es típusú cukorbetegség, a világ fejlett országaiban a cukorbetegeknek kb. 90%-a ebben a típusú cukorbetegségben szenved.  Ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérből a szükséges glükózt, sok és egyre több inzulint kell a szervezetnek termelnie. Amikor az inzulint termelő hasnyálmirigy már nem képes erre, illetve a termelt inzulin nem hasznosul megfelelőképpen, akkor alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.
A cukorbetegség egyik legnagyobb veszélye, hogy az élelmiszerekkel bevitt cukor túl sokáig a véráramban marad, aminek következtében roncsolja az érrendszert és ezáltal a létfontosságú szerveket. Szövődményei a szívben és a vesékben is súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak, köztük az egyik legfontosabb érzékszervben, a szemben is.

A cukorbetegség a fejlett országokban, így Magyarországon is a lakosság vezető vaksági oka. Hazánkban a cukorbetegek 4,5%-a vak, ami háromszorosa a Nyugat-Európai átlagnak. Ennek az igen magas szám kialakulásának és növekedésének oka, hogy minél hosszabb ideje küzd valaki a betegséggel, annál nagyobb esélye van arra, hogy kialakuljon nála valamilyen szemkárosodás. A kezeletlen vagy nem jól beállított vércukorszinthez leggyakrabban az alábbi kettő szembetegség kapcsolódik:

  • Retinakárosodás, ami akár vaksághoz is vezethet – retinopátia: A kezdeti stádiumban nincsenek tünetei. Ahogyan a többi szervnél, a retinában is a kis ereket károsítja a diabétesz, amik előrehaladott állapotban végül elzáródnak. Ennek a folyamatnak a következménye, hogy új erek képződnek a retinában, de ezek már gyengébbek és merevek lesznek. A látás romlást és végül a vakságot az erekből kiszivárgó vér okozza.
  • Zöldhályog – glaukóma: Amennyiben nem kezelik időben, ez a szembetegség is vaksághoz vezethet. A zöldhályog a megnövekedett szemnyomásnak köszönhetően alakul ki, aminek következtében az erek, amelyek a retinához és a látóideghez szállítják a vért összenyomódnak. Súlyos esetben a retina és a látóideg károsodása látásvesztést okozhat. A zöldhályog kialakulása mellett a cukorbetegség feltehetően a szürkehályog kialakulásának a kockázatát is növeli.

Tartsuk szemmel egészségünket, előzzük meg a bajt!

Annak érdekében, hogy megóvja látását – többi létfontosságú szervével együtt –, törekedni kell arra, hogy időben fény derüljön a cukorbetegség tényére, ami az orvosa által beállított megfelelő kezeléssel manapság könnyedén kordában tartható. Mint a legtöbb betegség esetében, a megfelelő életmód itt is kulcsfontosságú. Az egészség megőrzése és a további problémák megelőzése érdekében szükség van a helyes táplálkozásra, adott esetben az előírt diéta betartására, a rendszeres testmozgásra és a dohányzás mellőzésére. Az életmódbeli változtatások mellett fontos, hogy szigorúan kövesse az orvosa által előírt terápiát. Napjainkban szerencsére már szájon át szedhető innovatív készítmények könnyítik meg a cukorbetegek életét. Ezen kívül minden diabéteszben érintett betegnek javasolt évente elmenni szemészeti vizsgálatra és rögtön felkeresni egy szakembert, ha valami szokatlant tapasztal saját, esetleg családtagjai vagy ismerősei  szemével vagy látásával kapcsolatban.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.