Lassítás nélkül hajtott be az útkereszteződésbe – összeütközött egy autóbusszal, 8 ember megsérült

Lassítás és megállás nélkül hajtott be egy 42 éves férfi egy türjei útkereszteződésbe. A figyelmetlenség „eredménye”: két nő súlyosan, hat ember pedig könnyebben sérült meg. A részletekről dr. Pirger Csaba, Zala megye főügyészségének sajtószóvivője adott tájékoztatást.

A 42 éves lábodi férfi 2018. július 25-én, 14 óra 44 perckor, Türje külterületén vezette a személygépkocsiját Óhíd felől Jánosháza irányába. Amikor a terhelt járművével egy kereszteződéshez ért, megállás nélkül – 75-80 km/h sebességgel – hajtott be az útkereszteződésbe, ahol a vádlott haladási irányára vonatkozóan „Sebességkorlátozás 40 km/h”, majd az útkereszteződésnél pedig „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla van elhelyezve.

Ő ezeknek a jelzőtábláknak az utasítása ellenére sem biztosított elsőbbséget a neki jobbról érkező, Szalapa felől Türje irányába szabályosan, 52-55 km/h sebességgel közlekedő autóbusznak, melyen 17 utas foglalt helyet. Az autóbusz vezetője féktávolságon belül észlelte az útkereszteződésbe, elé behajtó gépkocsit, így a baleset bekövetkezését elkerülni nem tudta: az útkereszteződésben a személygépkocsi és az autóbusz összeütközött. A baleset következtében két nő nyolc napon túl, míg további hat személy pedig 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a terhelt a jelzőtábla utasításának megfelelően nem állt meg, hanem 75-80 km/h sebességgel behaladt az útkereszteződésbe, amiért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat a lábodi férfi ellen a zalai megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila