Légszennyezettség-mérést és a témáról szóló előadást tartottak Nagyrécsén

Légszennyezettség-mérést és a témáról szóló előadást tartottak tegnap Nagyrécsén. A helyiek kezdeményezésére a Levegő Munkacsoport munkatársa az égetés és a lakossági tüzelés káros hatásaira hívta fel a figyelmet. Az ultrafinom részecskék számlálására is alkalmas készülékkel mérték tegnap a levegő szennyezettségét Nagyrécsén. A településen egy óra alatt hét helyszínen vizsgálták a szálló por mértékét. - Az emberek kézzel fogható adatokat kapnak a saját településükön, ott, ahol nincs jelen az országos automata mérőhálózat, mert az országban ez 60 helyszínen működik. Sokan ettől távol élnek, és nem is tudnak arról, hogy az ő településükön is van légszennyezettség. Ezekkel az előadásokkal, mérésekkel azt tapasztaljuk, hogy tudatosítjuk az emberekben a légszennyezettséget, azt, hogy mennyire fontos kicsit jobban fűteni - mondta el Tarr Katalin, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.


Ultrafinom részecskék számlálására is alkalmas készülékkel mérték a levegő szennyezettségét Nagyrécsén

A szakember helyiek meghívására, a NoPlanetB projekt keretében végezte el a méréseket Nagyrécsén.- A tűzgyújtási rendelet itt, Nagyrécsén egyre nagyobb gondot okoz a lakosság egy bizonyos részének. Hetente kétszer van lehetőség Nagyrécsén avart, egyéb kerti hulladékot égetni, amit rendre ki is használnak a lakosok. A méréssel azt szerettük volna reprezentálni, hogy mennyi szennyező anyag kerül egy-egy égetés során a légkörbe - fogalmazott Ács Anita szervező.

A mérés utáni előadáson jelen volt a település vezetősége is. A polgármester egyetért azzal, hogy sokszor probléma van az égetéssel. - A jövőben úgy próbáljuk ezt megoldani, a lakosságot is arra kérni, mert erőszakkal nem akarunk beavatkozni az emberek magánéletébe, de azt kérjük, hogy egyre tudatosabban próbáljanak komposztálni, és csökkentsék azokat az anyagokat, amelyek az égetéssel a légszennyezést okozzák - vélekedett Laskai Béla, Nagyrécse polgármestere. A Levegő Munkacsoport munkatársa szerint szemléletformáló előadásokkal, a mérések adatainak ismertetésével lassan, de lehet eredményeket elérni a légszennyezés csökkentésében.