Lehallgatta egy zalai férfi a válófélben lévő felesége telefonját – a James Bond „hasonmás” végül megbukott

Titkosügynököt próbált játszani egy 47 éves, zalaegerszegi férfi tavaly ősszel, de pont úgy járt a válófélben lévő felesége lehallgatásával, mint a férj szereppel: ez sem jött össze neki, így nemcsak a válóperes bírót ismerheti majd meg… A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, Zala megye főügyészségének sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy zalaegerszegi, 47 éves férfi 2018 őszén válófélben volt. A terhelt azzal a céllal, hogy felesége és gyermekei gépkocsival történő mozgását nyomon kövesse, illetve azzal a céllal, hogy a felesége használatában lévő személygépkocsiban elhangzottakat adott esetben hallhassa, interneten vásárolt egy zseblámpa funkcióval ellátott (külsőleg zseblámpának tűnő és zseblámpaként is használható) GPS lehallgató és nyomkövető készüléket.

A terhelt eztán saját adataival vásárolt egy SIM kártyát is, amit belehelyezett a készülékbe. Így a készülék már alkalmassá vált arra, hogy

- a SIM kártyát felhívva lehallgassák a beépített mikrofon keresztül a készülék mintegy öt méteres körzetében elhangzottakat,

- a készülék azonnali riasztást küldjön, ha mozgást érzékel,

- a készülék pozícióját – a beépített GPS és GPRS antenna miatt - követni lehessen, akár a készülék által automatikusan küldött SMS üzenetek útján, akár internetes, illetve mobil alkalmazáson keresztül.

A terhelt a SIM kártyáját 2018. október 17. napján, 17 óra 13 perckor aktiválta, majd belehelyezte a lehallgató és nyomkövető készülékbe, amit aztán pontosan meg nem határozható körülmények között elrejtett a felesége által vezetett személygépkocsi egyik belső tároló rekeszébe.

A készülékbe helyezett SIM kártya és a terhelt mobiltelefonja között 2018. október 18. napjától 2018. október 20. napjáig rendszeres kapcsolat volt, ennek során a két hívószám rendszeresen kért és küldött SMS formájában adatokat egymásnak a gépkocsi mozgását, helyzetét illetően. A terhelt 2018. október 18. napján, 16 óra 10 perckor a hívószámáról felhívta a Zalaegerszeg, Kovács Károly tér 4. közelében tartózkodó gépkocsiban elrejtett lehallgató és nyomkövető készülékben lévő SIM kártyát, és 55 másodperc hosszan titokban, felesége tudta nélkül belehallgatott annak egyik telefonbeszélgetésébe, amit a sértett a gépkocsiban egy ismerősével folytatott.

Ennek során a felesége és az ismerőse egy 2018 novemberében, Hévízen tartandó továbbképzésről beszélgettek. Az így megszerzett információk alapján a terhelt 2018 novemberében meg is jelent a hévízi továbbképzés helyszínén, azzal a céllal, hogy megtudja, ott felesége kivel van, és mit csinál. Mivel a férj által elkövetett tett bűncselekmény, ezért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség tiltott adatszerzés bűntette miatt emelt vádat a 47 éves, zalaegerszegi férfi ellen.

Papp Attila