Magyar ügy is – a sorsközösség okán...

facebook megosztás

Függetlensége visszaszerzését ünnepelte Lengyelország. Ebből az alkalomból megemlékezést tartottak a Csengery úti evakuációs emlékhelyen Nagykanizsán, ahol Balogh László polgármester egyebek mellett azt mondta: a két keresztény nemzet közös múltja és barátsága okán Lengyelország sorsának alakulása nemcsak lengyel, hanem magyar ügy is.

Több tízezren csatlakoztak a függetlenség menetéhez tegnap Varsóban. A lengyelek annak évfordulóját ünnepelték, hogy 1918 novemberében – 123 évnyi idegen elnyomás után – visszaszerezték függetlenségüket.

2018-at a 100. évforduló alkalmából a Szejm, a Lengyel Köztársaság Gyűlése emlékévnek nyilvánította, amelyet az egész ország ünnepelt.

– Az ünnepség alkalmával felhívtam a lengyel barátainkat. Megmondom őszintén, láttam a tévében, éppen ment a műsor, nagy felvonulás volt. Féktelen örömet, felszabadultságot láttam a varsói embereken, szinte valósággal lehetett érezni a szabadságot. Bármilyen furcsa is, de én éreztem… Én a magam részéről annak örülnék, ha a magyarok is így tudnának örülni – idézte fel tavalyi emlékeit Gyergyák György.


A kanizsaiak együtt ünnepeltek a lengyelekkel (Fotó: Gergely Szilárd)

A legnagyobb lengyel nemzeti ünnepről Nagykanizsán is megemlékeztek. A Csengery úti evakuációs emlékhelyen Balogh László arról beszélt: a sorsközössége okán összetartozó két népet a történelem megtanította arra, hogy csak akkor tud felemelkedni, fejlődni és gyarapodni, ha megőrzi függetlenségét – és kiáll érte, akár ma is.

– Mint már annyiszor a két nép történelme során, ismét együtt küzdünk lengyel barátainkkal: nemzetállami létünkért, biztonságunkért, függetlenségünkért, önrendelkezésünkért. Ezúttal nem a kommunizmus a közös ellenfelünk, hanem egy másik, egy modern elnyomó diktatúra, amely Európa nevében ugyan, de mégiscsak egy szűk csoport politikai és társadalmi koncepcióját akarja ráerőltetni az egész kontinensre. Éppen ezért, és csak ezért támadnak bennünket – fogalmazott Nagykanizsa polgármestere.


Balogh László polgármester is főt hajtott a lengyel hősök előtt (Fotó: Gergely Szilárd)

Az evakuációs emlékhelyet a közelmúltban avatták, akkor Jerzy Snopek, Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete azt mondta, Nagykanizsán különösen érezhető a magyarok lengyel nép iránti barátsága. A lengyel történelmet például több kiállításon is felelevenítették már a városban

– Én azonban azt szeretném, ha nemcsak hivatalos kapcsolatok lennének Lengyelország és Nagykanizsa között, hanem minél több magánember, család megismerkedne, illetve a Wacław Felczak Alapítvány pályázatai segítségével minél több iskolai osztály kilátogathatna Lengyelországba, hogy valóban élő kapcsolat jöhessen létre – hangsúlyozta Papp János, a Nagykanizsai Polgári Egyesület elnökhelyettese.

Nagykanizsán koszorúzás zárta a megemlékezést a Magyarországon egyedülálló emlékhelyen, az egykori kávégyári lengyel tábor téglakerítésénél.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.