Márton napját ünnepelték az óvodák

facebook megosztás

Tűzszenteléssel, lámpás felvonulással és jótékonykodással emlékeztek a tours-i püspökre a nagykanizsai óvodások Márton napján. A katonából lett hittérítő, Szent Márton Savariában, a mai Szombathelyen született, és már életében sokan tisztelték jósága, segítőkészsége miatt.

Izgatottan várták a gyerekek a lámpás felvonulást a Boldog Donáti Celesztina Óvodában. Szent Márton napjára saját kezűleg készítettek, dekoráltak mécseseket. A több száz kis lámpás gyertyája abból a tűzből lobbant lángra, amelyet Böszörményi Géza igazgató atya szentelt meg. A fény átadása a szeretet és a jóság világban történő terjedését szimbolizálja. Szent Mártont a legtöbben önzetlenségéről ismerik.


A lánggal együtt a fényt és a melegséget is átadták

– Egy róla szóló ismert történet szerint még katona volt, amikor a köpenye felét odaadta egy koldusnak, akiről később kiderült, hogy Jézus Krisztus volt. Ami még fontos és szép az ő életében, az az, ahogy a hitet, a kereszténységet közvetítette az emberek számára. Jó, ha a kisgyerekek már ebben a korban találkoznak azzal, hogy ami jó bennük, azt át kell adniuk. Legyen az akár a keresztény hitük, akár bármilyen emberi érték – fogalmazott a Piarista-iskola igazgatója.

A lámpás menet, amelyhez az ovisok, testvéreik, szülők és nagyszülők is csatlakoztak, a Piarista-iskolából a Szent Márton nevét viselő kórházkápolnához indult.


A Hétszínvirág-óvodában jótékonykodással és játékkal ünnepeltek

A Nagykanizsa Központi Óvoda Corvin utcai tagintézményében is megtartották Márton napját. A Hétszínvirág-oviban évek óta hagyomány, hogy a püspökre emlékezve jótékonykodnak: a Családok Átmeneti Otthona számára tartós élelmiszereket gyűjtöttek a szülők segítségével.

A gyerekek sokat készültek erre a napra.

– A gyerekek megismerhették a Márton-napi legendákat, szokásokat, hagyományokat, mint például az időjóslást. Természetesen előkerültek a naphoz illő dekorációk, és igyekeztünk a gyerekeket olyan hagyományos tevékenységekkel megismertetni, mint a kukoricamorzsolás, a csutából való építkezés, a libatollal írás vagy a tollfosztás. Ezek mind maradandó élményt nyújtottak a számukra – mondta el kérdésünkre Hansné Gáspár Katalin tagóvoda-vezető.

Az ovisok és szüleik együtt táncolták körbe a tüzet, majd az óvoda udvarán elrejtett libák keresésére indultak. A programot szeretetvendégség zárta.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.