Még mindig drágulnak az ingatlanpiaci árak Zala megyében

A már évek óta meredeken felfelé ívelő ingatlanpiaci árak emelkedési üteme egyre inkább csillapodni látszik, de a drágulásnak még mindig nincs vége. Zala megye egyes településeit vizsgálva a családi házak drágulásának mértéke az elmúlt egy évben átlagosan 10-25% közötti volt, ami a téglalakásokra is igaz - Nagykanizsa kivételével, ahol másfélszer nagyobbra duzzadtak a kínálati árak.

Mérsékelt az emelkedés a zalai házak piacán

A vizsgálatunk alá vett városok közül a már 2018. szeptemberében is magas négyzetméterárakkal rendelkező Hévizen átlagosan 10 százalékkal, 335 ezer Ft/m²-re nőtt a családi házak átlagára 2019. szeptemberére. Hévíz ezzel meghaladta, mind a megyei, mind az országos átlagot idén szeptemberben. Ez igaz Keszthelyre is, ahol az elmúlt egy évben átlagosan 25 százalékos drágulás történt, így idén szeptemberben a házak egy négyzetmétere itt átlagosan 300 ezer Ft/m²-be került.

Ezzel szemben a Zalaszentgróton és a Nagykanizsán eladásra kínált családi házak szeptemberi átlagára is a megyei, illetve az országos átlagon alul maradtak. Hiába a 10-20 százalékos áremelkedés, sem Zalaszentgrót 130 ezer Ft/m²-es átlagos négyzetméter ára, sem Nagykanizsa 175 ezer Ft/m²-es átlagára nem tudta felvenni a versenyt sem megyei, sem a hazai átlagárakkal.

Nagyon megdrágult a kanizsai lakáspiac

A téglalakásokat fókuszba helyezve, adataink szerint a legnagyobb mértékű áremelkedés a nagykanizsai  a téglalakások átlagárában történt, mely esetben több mint másfélszeresére, számszerűsítve, 350 ezer Ft-ra ugrottak meg a négyzetméter árak.

A vizsgált települések közül egyik város sem érte el idén szeptemberben az országos szintet, a versenyt is csak Hévíz tudta felvenni vele. Hévíz azonban egyre gyorsabban igyekszik a hazai lakáspiaci átlagárakat utolérni, ugyanis az elmúlt egy évben a városban jóval nagyobb ritmusban, átlagosan 20 százalékkal emelkedtek a téglalakások átlagos négyzetméter árai – ami az országos változás duplája.

Az elmúlt 12 hónapban a zalaegerszegi téglaépítésű lakások esetében sem elhanyagolható, átlagosan nézve 20 százalékos drágulás történt. Ezzel Zalaegerszeg le is körözi a megyei téglalakások átlagjaiban 15 százalékos éves áremelkedését. Ami pedig Keszthelyt illeti, 2018 szeptembere óta 370 ezer Ft/m² körül stagnálnak a téglalakások átlagárai.

Ez várható az elkövetkezendő 1 évben

A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérte az ingatlannal foglalkozó cégek, valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit. A legfrissebb, októberi elemzésük szerint az alanyok csupán 21 százaléka számít az árak emelkedésére. Azok aránya, akik az árak stagnálására számítanak 59 százalék, és minden ötödik válaszadó árcsökkenésre számít.

A várakozások alapján tehát a hazai ingatlanpiac elkövetkezendő 12 hónapjára kevésbé lesz jellemző az árak emelkedése. Jelenleg a budapesti lakáspiacon már nagyobb a kínálat, mint a kereslet és az árak emelkedő korszaka is véget ért. Budapest mellett, pedig a főváros agglomerációjában is hasonló helyzettel szembesülhetünk. Az eredményeket saját statisztikáink is alátámasztják, miszerint jó néhány nagyvárosban látszik már az árak megtorpanása, minimális visszaesése.

Forrás: ingatlannet.hu