Megint egy zalai zaklatás – Most komolyan: ha fenyegetőzök, vagy piócát játszok, az mit old meg?

Szerelemféltés – Ha egyszer vége, akkor vége: addig kellett volna teperni, míg működött a párkapcsolat… Ha ezt nem érti meg valaki, akkor azzal majd az igazságszolgáltatás fogja megértetni, hogy szálljon már le végre a volt párjáról, és hagyja békében élni a másik életét. Legutóbb a szlovén határ melletti Csesztregen nem bírt egy 32 éves férfi magával: nemsokára már a Lenti Járásbíróság előtt magyarázkodhat majd. A vádemelés részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

A 32 éves csesztregi férfi és nőismerőse 2017. július elejétől 2018. április közepéig – ekkor is megszakítással – álltak együttélés nélküli párkapcsolatban egymással, amikoris a nő úgy döntött, hogy a kapcsolatát végleg lezárja, ezért közölte a férfivel, hogy szakít vele, és a továbbiakban nem akarja a kapcsolatot folytatni. A férfi azonban a szakításba beletörődni nem tudott, és – annak ellenére, hogy a nő többször is egyértelműen a tudomására hozta, hogy minden kapcsolatot meg akar vele szakítani, és kérte, hogy semmilyen formában ne keresse őt – rendszeresen a vele való személyes találkozásra és telefonos kapcsolatfelvételre törekedett, amellyel önkényesen beleavatkozott a sértett magánéletébe és mindennapi életvitelébe.

Így 2018. április 16-tól 2018. június 19. napjáig a terhelt a mobiltelefonjáról a nap minden szakában, összesen 272 esetben önkényesen kezdeményezett hanghívást a sértett telefonjára, ebből 241 esetben sikertelenül, valamint ezen időszakban összesen 60 db SMS-üzenetet is küldött neki. A napi, esetenként 10-20 alkalommal történő telefonos megkeresés a sértett számára zavaró volt, ezért csekély számban fogadta a férfi hívását. Amikor vissza is hívta őt a nő, azt kizárólag azért tette, hogy közölje vele: ne hívogassa, ne keresse. Végül a sértett arra kényszerült, hogy a terhelt telefonszámát a telefonjában 2018. június 16. napján letiltotta.

A terhelt a szakítást követően naponta – esetenként egy nap több alkalommal is – hívatlanul megjelent a sértett munkahelyén, egy fodrászüzletnél, majd leült az üzletben, és szótlanul, esetenként akár több órán keresztül is várakozott mindaddig, amíg a sértettnél vendég volt, majd amikor a sértett egyedül maradt, beszélgetést próbált kezdeményezni vele. A nő ugyan többször is mondta a terheltnek, hogy ne menjen a munkahelyére, mert zavarja a munkájában, ő ezzel nem foglalkozott, ezért a sértett kb. 2018. június elejétől kezdve – azért, hogy a terheltet távol tartsa – arra kényszerült, hogy napközben is folyamatosan kulcsra zárja a fodrászüzlete ajtaját, amelyet csak a vendégei beengedése céljából nyitott ki rövid időre.

A férfi azonban ettől függetlenül, ezt követően is naponta megjelent a fodrászüzletnél, az ajtó előtt várakozott, a bezárt ajtón kopogott, dörömbölt, becsengetett, bekiabált a sértettnek, zavarva ezzel a fodrászüzlet vendégeit és a sértettet a munkavégzésében. 2018. június 19-én az esti órákban a terhelt úgy próbált kapcsolatba kerülni az üzlettől gépkocsival elindulni szándékozó nővel, hogy menet közben kinyitotta az autója ajtaját, és megfogta a sértett csuklóját, amely miatt ő megállt, kiszállt, és ismét közölte a férfivel, hogy hagyja őt békén. Ekkor a fodrászüzletből utolsóként távozó vendég sietett a sértett segítségére, aki elhúzta tőle a terheltet.

A nő 2018. augusztus 17-én megtett feljelentése után a terheltnek a fodrászüzletnél történő háborgató, és a sértettet a munkavégzése közben kifejezetten nyugtalanító megjelenései ritkultak ugyan, azonban a férfi ezt követően is – 2018. szeptember végéig általában kétnaponta, majd a 2018. december közepén történt gyanúsítotti kihallgatásáig általában heti rendszerességgel – odament az üzlet elé, ott várakozott, bekiabált. A terhelt zavaró viselkedése miatt az általa zaklatott nő több vendégét is elvesztette, akik egyértelműen a sértett tudomására hozták, hogy a terhelt zavaró viselkedése miatt nem akarnak hozzá járni a továbbiakban.

A terhelt a szakítást követően a sértettel annak munkahelyén kívül is, az ő kérése ellenére igyekezett kapcsolatba lépni. Így két alkalommal a késő esti órákban autójával megjelent a sértett háza előtt, és onnan hívogatta őt telefonon, továbbá többször autóval követte a sértettet, figyelte hova megy, kivel találkozik, kivel beszél. 2019. június 17. napján a nő Zalabaksán egy futballmérkőzésen tartózkodott, amikor ittas állapotban odament hozzá a terhelt, és sérelmezte azt, hogy szerinte ő és a mellette álló férfi egy párt alkotnak. A terhelt viselkedése miatt a sértett távozott a rendezvényről, azonban a terhelt egészen az autójáig ment utána, és folyamatosan beszélt hozzá. Mindezek miatt a Lenti Járási Ügyészség zaklatás miatt emelt vádat a 32 éves, csesztregi férfi ellen: sorsáról a szlovén határ melletti kisváros járásbíróságán döntenek majd.

Papp Attila