Mérgezett Föld… Hát nem érted, hogy nagy a baj? Nem csak a mezőgazdaságból élők figyelmébe!

„Mérgezett Föld” – Egy magyar dokumentumfilm a termőtalaj pusztulásáról, ami az egész világnak szól: de nem csupán szól, hanem kiabálva, szinte ordítva figyelmeztet: nagy baj van! Érdemes megnézni a magyar dokumentumfilmet, hiszen itt egy újabb bizonyíték: a túlnépesedés, illetve az emberre jellemző felelőtlen pazarlás és a profit hajszolása megmérgezi, tönkreteszi világunkat. Nem csupán a magyar föld, de az egész Föld termőtalaja veszélyben. Miért pusztulnak tömegesen a méhek? Azért, mert egyre erősebb mérgeket kell használni a termőföldeken folyó nagyipari mezőgazdaságban. Miért? Mert minél többet és többet akarunk megtermelni. Miért? Hát a profitér, a pénzért… A természettel, az évezredek alatt kialakult biológiai körforgással nem törődünk. Már semmivel sem törődünk, csak azzal, hogy minél több pénzt szerezzünk, hogy abból minél több luxuscikket megszerezhessünk…

Azt tudta-e a tisztelt Olvasó, hogy a megtermelt élelmiszerek 40%-a a kukában végzi? És azt, hogy a „fejlett”, ipari társadalmak lakosságának a fele túlsúlyos? És azt, hogy a „harmadik világban”, vagyis a bolygónk szegénységgel sújtott régióiban a termőterületeken nem élelmiszert termesztenek, hanem a földek többségét arra használják, hogy a „fejlett”, ipari országoknak termeljenek banánt, teát, kávét, pálmaolajat és egyéb élvezeti cikkeket? De azt szerintem most már mindenki észreveszi, hogy a Kék Bolygó haldokolni kezdett. Mi miattunk… Mi lesz ennek a vége, ha nem változtatunk? Nem kellenek nagy szavak: mindent tönkre fogunk tenni, majd ki fogjuk irtani magunkat. Cselekedni kell, MOST! És ez lemondásokkal, változtatással jár, tőlünk is ezt követeli ez a gyönyörű Kék Bolygó, azon, amin élünk.

Rengeteg halálos folyamat indult be a Földön az ember miatt, ezek egyike a termőföld pusztulása. De lenne, mert van megoldás. Ha megnézi ezt a dokumentumfilmet, választ kaphat sok mindenre, például arra, hogy miért pusztulnak a méhek.

Néhány gondolat a dokumentumfilmből: „Az ember 11 ezer éve foglalkozik földműveléssel, és körülbelül 2 és fél ezer év mióta ekét is használ. 1950-re a világ termőföld készletének a felel termesztésre alkalmatlanná vált az egyre intenzívebb mezőgazdasági technológia miatt. 2010-ig további 30 százalékot tettünk tönkre. A világ mezőgazdaságának egyre nagyobb ember tömegeket kell  táplálnia, egyre rosszabb feltételek mellett. Az intenzív technológiának a legnyomósabb érve, hogy ennyi embert nem lehet máshogy élelemmel ellátni. A talajforgatás, a műtrágyák és vegyszerek egyre nagyobb mértékű használata miatt a termőréteg elvékonyodik, és a termőterület csökken. Vajon mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen? Milyen összefüggések vannak a giliszták száma és a megtermelhető élelmiszermennyiség között? Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására?”

A „Mérgezett Föld” ismeretterjesztő film, de a bemutatott példák, események ábrázolása dokumentarista módon történik. Ettől olyan drámai, ahogy a film a fenti kérdésekre keresi a válaszokat. A filmet írta, fényképezte és rendezte: Kővári Gábor Mihály Társrendező: Iván Róbert Producer: Tóth Zsolt Marcell Gyártó: TZSM Produkció Forgalmazó: Filmdzsungel Stúdió Narrátor: Kőszegi Ákos Közreműködött: Sztarenki Pál

Papp Attila