Mézes reggeli
Mézes reggeli volt tegnap a kiskanizsai iskolában. A programot első alkalommal tartották meg az intézményben. Az európai kezdeményezés a városi, illetve a városkörnyéki iskolákban nem ismeretlen, célja pedig a méz mint egészséges táplálék népszerűsítése. A gyerekek egy kisfilm segítségével ismerkedhettek meg a méhészettel, a méz jótékony hatásaival, de természetesen a kóstoló sem maradt el. - Ez már egy többéves program, mi idén csatlakoztunk hozzá. Iskoláknak van egy egészségnevelési programja, ökoiskolaként is működünk, és ennek a két programnak a keretében kerestünk, illetve találtunk rá a zalai méhészekre. Fontos dolog az, hogy az egészséges táplálkozás megvalósuljon a gyerekek körében, illetve az is, hogy magyar mézet fogyasszanak a gyerekek – mondta el Molnár István, a kiskanizsai általános iskola igazgatója.
A gyerekek repce, akác és vegyes virágmézet kóstolhattak.
A Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület szakemberei küldetésüknek tartják a mézfogyasztás népszerűsítését. - Most már több mint 2000 iskoláshoz visszük el ezt a programot. Elég szomorú, mint ahogy itt is a program elején láttuk, 6-7-8 olyan gyerek is volt, aki még életében nem evett mézet, és ez igen nagy probléma. Többszereplős ez az egész, nagy felelőssége van a szülőknek. Kisgyerekekről beszélünk, tehát a szülőknek kellene a mézet odarakni a gyerekek asztalára. Ugyanis sokkal egészségesebb, mintha kristálycukrot enne a gyerek – fogalmazott Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület vezetője. A mézes reggeli keretében repce-, akác- és vegyes virágmézet kóstolhattak az iskola tanulói. Az intézmény diákjai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a településrészen több család is foglalkozik méhészkedéssel, így más napokon is könnyen hozzájuthatnak a helyi és egészséges táplálékhoz.
A rovat további hírei: Színes
A hét története – Láthatatlan vacsora
2019. dec. 14. 08:00Teljes sötétségben, bekötözött szemmel fogyasztották el a vendégek a kétfogásos menüt a Láthatatlan vacsorán.
Az anyatejjel megelőzhető lehet a kisgyermekkorban kialakuló tejfehérje-allergia
2019. dec. 13. 10:40Az anyatej hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló, a gyermekek három százalékát érintő tejfehérje-allergia megelőzéséhez.
GasztroKanizsa: Zlicnaka mazanicával
2019. dec. 13. 10:00Vertarics Antalné Angéla az anyósától tanulta meg Tótszentmártonban a zlicnaka készítését. Amikor még gyesen volt, egy alkalommal azzal bízta meg, hogy főzzön zlicnakát, amire hazaérnek a munkából. Elmagyarázta neki a tudnivalókat is: a sót, a vizet és a lisztet gyúrja össze, szakítson ki belőle egy darabot, abból sodorjon egy hosszú csíkot, és késsel vagdossa bele a forró vízbe.
Dr. Zacher Gábor tartott előadást tegnap kilencedik és tizedik évfolyamos diákoknak
2019. dec. 12. 14:40Az eseménynek a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza adott otthont.
Az elmúlt tíz év lehet a Föld eddigi legmelegebb évtizede a rendszeres mérések kezdete óta
2019. dec. 12. 11:50Az elmúlt tíz év lehet a Föld eddigi legmelegebb évtizede: a kutatók már most "szinte biztosak" abban, hogy a 2010-2019 közötti átlaghőmérséklet a legmelegebbé tette az idén befejeződő évtizedet a rendszeres mérések kezdete óta.
Gasztrokanizsa: Ördögök, szívek, hableányok kiütőfával
2019. dec. 11. 14:22Stiller Gábor és felesége, Stiller Gáborné Pannika otthonában a mézeskalács készítés eszközeinek három féle generációja is megtalálható. A legrégibb stílusúakat a középkortól az 1800-as évek végéig használták. S miután kimentek a divatból, a pirosra festett, rajzolt, fényképpel, tükörrel díszített búcsúfiák, piros szívecskék, babák, huszárok, kardok váltották fel őket az 1900-as évek elején.
Valóban az egészség a legnagyobb ajándék
2019. dec. 10. 11:50Újra indul a K&H gyógyvarázs: gyermekem varázslatos gyógyulásának története szavazás.