Moszkva és az Arany Gyűrű városai

Oroszország épített és kulturális kincseit ismerhették meg azok, akik részt vettek a Világjárók Klubja legutóbbi előadásán a HSMK-ban.

A programsorozat egyik állandó vendége, a jelenleg Dél-Amerikába készülő Böröcz Zsolt ezúttal Moszkváról és az Arany Gyűrű városairól mesélt. A világjáró pedagógus augusztusban töltött pár napot a „legek országában”, ahol az egyik legismertebb, történelmi városokat és templomokat érintő útvonalat is felkereste.


A Dél-Amerikába készülő Böröcz Zsolt nyári oroszországi útjáról mesélt

– Nyolc városból áll az Arany Gyűrű, ez gyakorlatilag egy köralakra felfűzött városrendszer. Ez a kör Moszkvától indul, és onnan észak-keletre ír le egy bő 500-600 kilométeres kört. Mint említettem, nyolc városból áll, amelyekben mind megtalálhatók az orosz ortodox egyház kincsei. Mi három várost látogattunk meg: Szuzdalt, amely az egyik legszebb és legremekebb városa az Arany Gyűrűnek. Ezen kívül Vlagyimirban voltunk még, illetve Szergijev Poszadban, amit az „ortodox Vatikánnak” is hívnak. Hatalmas kolostorok, nagy kincsek vannak ott. Nekem Szuzdal tetszett a legjobban, mert egy alig tízezres városról van szó, aminek 57 temploma és kolostora van, múzeumokkal és egy gyönyörű skanzennel – mondta el kérdésünkre Böröcz Zsolt.

Borítókép: Wikipédia