Nagykanizsa is hozzájárult a 10 millióhoz

Csaknem 100 csemete elültetésével csatlakoztak a hétvégén kanizsai önkéntesek a 100 millió fa mozgalomhoz. Ezeket a város különböző pontjain helyezték el, de az akció már a múlt héten elkezdődött, akkor jobbára cégek és intézmények ültettek fákat.

A mozgalom kanizsai csoportjának szervezője azt mondta a Híradónak, a lelkesedés látható és tapasztalható, de még mindig van hova fejlődni. - Megmozdultak a cégek. Nem mondom azt, hogy kimondottan a város nagyvállalkozásai mozdultak volna meg, nem köthető ez mérethez. Én úgy gondolom, a környezetére érzékenyebb vállalkozók tették bele a támogatásukat. Van olyan cég, amely nemcsak finanszírozással szállt be, hanem saját munkaerejét is adta, ők már tegnap ültettek. Az ipari parkban az inkubátorház jövő héten fog 26 fát elültetni. A másik oldalon pedig lakóhelytől függetlenül jelentkeztek magánszemélyek, hogy ma önkéntesként elültessék ezeket a fákat – mondta el Cserti Csilla önkéntes szervező.


A földlabdás facsemeték az Eötvös téren várták önkéntes gazdáikat (Fotó: Gergely Szilárd)

A szombati faültetésen részt vett az országos mozgalom képviselője is.- Körülbelül 110 településen van jelen a mozgalom, ennyi helyen alakultak helyi csoportok. Ami azt jelenti, hogy ma körülbelül 5000 fát el fogunk ültetni az ország minden táján. És azt kell mondanom, nemcsak a faültetésről van szó, hanem arról is, hogy az emberek közösséget alkotnak, felismerték, hogy a közös célért együtt tudunk tenni – fogalmazott Balázs Laura, az országos mozgalom szervezője.

Az önkéntes csapatok az Eötvös téren kapták meg a facsemetéket, illetve az ültetés gyakorlati információit is. Utána pedig mindenki a vállalt helyszínére igyekezett. Az önkéntesek közt ott volt a kanizsai softballcsapat is, tagjai a Székelykertben ültettek fát. - Gondoltam, egy kis erőnléti edzésnek jó lesz. Nem, valójában nem – Mónika barátnőm keresett meg ezzel, hogy indul a 10 millió fa ültetése. Úgy gondoltam, hogy ez olyan dolog, amihez jó csatlakozni. Gondoltam arra is, hogy a csapatomat még jobban összefogni egy kis közös munkával, közös faültetéssel, valamit hagyni az utókornak – mondta el Kun Ádámné Poprádi Eszter, a Röntgen-Kanizsa Ants játékos-edzője. Az akció a héten is folytatódik, a résztvevők pedig vállalták, hogy nem csak elültetik a csemetéket, hanem ha szükséges, gondozzák is azokat.