Nem engednek az ötvenhatból...

Gazdára találtak az ’56-os versek – kisorsolták, melyik diák melyik művet adja majd elő az Ötvenhatos Versünnepen. A rendezvényt éppen tíz évvel ezelőtt indították el. A szervezők felhívására kilenc középiskolás jelentkezett.

Izgatott várakozás előzte meg a művek kisorsolását a diákok és tanáraik körében. A zsigmondys Ilus Krisztián második alkalommal jelentkezett, kedvenc ’56-os verse Márai Sándortól a Mennyből az angyal. – Igazából pont azért szeretem, mert elmondja benne, hogy a Nyugaton nem is tudhatják, milyen volt ’56, milyen lehetett a kommunista rendszerben élni, s nem is tudják úgy értékelni a szabadságot, mint mi – fogalmazott Ilus Krisztián, a Zsigmondy-iskola diákja.


Papp János a sorsolásra váró, izgatott diákok körében (Fotó: Gergely Szilárd)

Az Ötvenhatos Versünnep valódi ünnep a versmondó fiatalok számára. Idén kilenc zsigmondys, thúrys és batthyánys tanuló emlékezik 1956 hőseire, többek közt Bella István és Szentmihályi Szabó Péter költeményével. Az első versünnepet éppen tíz évvel ezelőtt, 2009-ben rendezték meg, amikor még elevenen élt mindenkiben a 2006-os októberi események emléke. – 2006-ban nagyon szégyenletessé tette az akkori kormány az ’56-os forradalom 50. évfordulóját, hiszen a békés ünneplőkre rátolták a radikális tüntetőket, és gumilövedékkel, szemkilövetéssel, könnygázzal hozták jelenvalóvá 1956-ot – mondta Papp János, a Nagykanizsai Polgári Egyesület elnökhelyettese.

A szervezők – a közismert szólás nyomán – vallják: nemcsak a negyvennyolcból, hanem az ötvenhatból sem engedhetünk. A 11. Ötvenhatos Versünnep december 9-én 17 órakor lesz a könyvtár kiselőadójában, ahová minden érdeklődőt várnak.

Borítókép: Műegyetemisták vonulnak a Bem József tér felé 1956. október 23--án. (Fotó: Fortepan / adományozó: Faragó György)