Pályaválasztási Szülői Értekezlet

facebook megosztás

A megújuló szakképzés legfontosabb változásairól kaptak fontos információkat az érdeklődők tegnap a Pályaválasztási Szülői Értekezleten a HSMK-ban. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényére a végzős általános iskolásokat és szüleiket várták. A résztvevők megismerhették a technikum és szakképző iskola rendszerét, a módosult OKJ-s szakképesítéseket, valamint a helyi képzési kínálatot.

A rendezvénynek már többéves hagyománya van Nagykanizsán. Az előadók idén – egyebek mellett – a 2020/2021-es tanévtől változó ösztöndíj lehetőségeket és a duális képzés rendszerét mutatták be az érdeklődőknek.  – Az ösztöndíjrendszer módosul. Több helyen, több évfolyamon is lehet különféle szakképzési ösztöndíjakban részesülni. A következő beiskolázási időszaktól már megszűnnek a hiányszakmák, innen már minden szakmát ösztöndíjjal támogat az állam, talán ez az egyik legfontosabb változás – fogalmazott Bangó-Rodek Viktória szakképzési csoportvezető. 


A megújuló szakképzés legfontosabb változásairól kaptak fontos információkat az érdeklődők

A szakemberek véleménye szerint a szakképzési rendszer átalakításának minden eleme azt a célt szolgálja, hogy a tanulók előtt megnyíljanak a cégek kapui, és a fiatalok így hosszútávon is megfelelő egzisztenciát biztosító hivatást találjanak Magyarországon. – Úgy gondolom, hogy ez az új rendszer alapjaiban nézve egyszerűbb. Szakgimnáziumban volt mellék-szakképesítés, amit lehetett választani, és volt szakmai érettségi. Ezek most nem lesznek. Technikus végzettséget szereznek majd az ötödik év végén. S most már kimondja a jogszabály, hogy ez a technikus végzettség emelt szintű érettséginek számít, s ez egy érettségi tárgy lesz, nem lesz szakmai érettségi – mondta Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az átalakítás után – országosan – 174 képzésből választhatnak majd a diákok.  A megyei kamara szülői értekezletét a megye más városaiban is megtartják.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.