Prágából és Hamburgból sem lehetett akadály

Az idei versenyszezon nagyon hosszúra nyúlt, tudtuk meg Liplin Lászlótól, a J02 Postagalamb Sportegyesület elnökétől, aki a kanizsai galambászok idei szezonját értékelte.

- 12+1 versenyt rendeztek az úgynevezett általános bajnokságban az öreg galambok számára és összességében 6+1 = 7 verseny volt lebonyolítva a fiatal galambok számára – kezdte a sportegyesület elnöke, Liplin László. - Még májusban kezdődött a szezon egy a csehországi városból, Hustopecéből indított versennyel 275 km-ről, majd októberben zárult a szintén Chomutovból indított versennyel, 515 km-re Nagykanizsától. Az idei esztendőben a leghosszabb távolság, ahonnan versenyeztünk, 950 km volt, öreg galambokkal, hamburgi feleresztéssel.


Pápai Zsolt galambász régiós első helyezést is elkönyvelhetett a versenyidény során

A versenyszezonban szlovákiai, csehországi, valamint németországi feleresztési helyekről lettek a galambok versenyeztetve. Az időjárás kiegyenlített volt, fele-fele arányban a hátszeles, illetve szembe-szeles versenyutakkal számolhattak.

- Két verseny volt, mely a szokványosnál nehezebb lett: a magdeburgiról és a hamburgiról a feleresztés napján csak a legjobb, legkitartóbb galambok érkeztek haza – folytatta az elöljáró. - A időjárás viszontagságainak megfelelően, hol hátszél, hol oldalszél, hol pedig szembeszél, illetve perzselő napsütés volt tapasztalható, a versenyek egyébként jól sikerültek, a galambok jól alkalmazkodtak a körülményekhez a versenyeken és 1000 – 1800 m/perc sebességgel repültek, a bajnokság egészében kis és közepes veszteségekkel zajlott le.

A J02 Postagalamb Sportegyesületben az elmúlt évekhez hasonlóan rövid, közép, hosszú távon, emellett általános távon hirdettek bajnokot.

A 2019. évi egyesületi bajnokságban a következő eredmények születtek, rövid távú bajnokság (Feleresztési helyek: Hustopece, Velka Bites, Humpolec, Prága): 1. Keller Sándor, 2. Liplin László, 3. Andik János. Közép távú bajnokság (Chomutov, Prága, Prága, Prága): 1. Andik János, 2. Keller Sándor, 3. Liplin László. Hosszú távú bajnokság (Grimma, Grimma, Dessau, Magdeburg): 1. Keller Sándor, 2. Liplin László, 3. Gáspár Gábor. Általános bajnokság (12 versenyút): 1. Keller Sándor 1803,61 pont, 2. Liplin László 1583,19, 3. Andik János 1198,12, 4. Gáspár Gábor 1072,91, 5. Imre Gyula 914,69. Fiatal galambok bajnoksága (6 versenyút): 1. Szollár Máté 774,72 pont, 2. Liplin László 742,13, 3. Keller Sándor 708,06.

- Amint az eredmények tükrözik, a szezon túlnyomó részében az egyesületi élgalambok Keller Sanyi dúcába érkeztek – értékelt Liplin László. - Egy-egy verseny esetében nem csak az egyesület élgalambjait fogták egyesületünkben, hanem a Nyugat-Dunántúl Versenykerület Déli Régiójában sem találtak legyőzőre, Keller Sándor és Andik János versenyzőtársunk fogott régiós élgalambokat. Ezen Déli régiós megmérettetésben az egyesületünk tagjai közül Keller Sanyi a második, jómagam a hatodik, míg Andik János a tizenkettedik helyezést érte el az általános csapatbajnokságban az 56 induló versengésében. A főversenyek végeztével röptettünk országos értékelésben pénzdíjas versenyről is. Először Prágából, 450 km-ről az egy éves galambok kerültek megmérettetésre, majd egy szuper-hosszútávú versenyen, hamburgi feleresztéssel 950 km-ről vettünk részt galambjainkkal. A fiatal galambok versenyei után az év talán legnagyobb sikereit a Chomutovból megrendezett nyílt országos versenyen értük el, melynek keretében egyesületünk versenyzői közül Pápai Zsolt egyéniben régiós első helyezést ért el, míg csapatban régiós első, második és negyedik pozíciókat értünk el. A csapat első díját és az ezzel járó nyereményt Szépfalusi István sporttársunk nyerte el, míg a második és negyedik helyezést Pápai szerezte meg.