Száraz fát igen, műanyagot soha ne használjunk fűtésre!

Az ősztől kora tavaszig tartó fűtési szezon során minden évben számos munkát adnak a kéménytüzek a tűzoltóknak. Annak ellenére, hogy a fával való fűtés az egyik legrégebbi módja lakóterünk melegebbé tételének, sok esetben az emberek nincsenek tisztában a legfontosabb szabályokkal.

A fával való tüzelés során a tökéletlen égés melléktermékeként füst, korom keletkezik. Ennek a mellékterméknek az elvezetését a kéményeken keresztül oldják meg évszázadok óta. Abban az esetben, ha nem megfelelő éghető anyagot vagy nem száraz tüzelésre alkalmas fát használunk, akkor a keletkezett melléktermék korom, kátrány formájában lerakodik a füstelvezető járatába és csökkenti annak keresztmetszetét. Nagy mennyiségű lerakodás esetén, a lerakodott anyag képes begyulladni, nagyon magas hőmérsékleten égni és ez a kéményből akár a tetőszerkezetre is átterjedhet. 

Minden esetben száraz tüzelésre alkalmas fát használjunk kályhák, kandallók felmelegítéséhez.

Ennek megfelelően a hó alól összeszedett, a szobában rövid ideig szárogatott fa nem, azonban a kivágott, felhasogatott és ezután száraz, szellős helyen másfél, két évig tárolt keményfa, mint például akác, bükk, tölgy, gyertyán már megfelelő a tüzeléshez. Fontos kiemelni, hogy a tévhitekkel ellentétben a frissen kivágott akácfa magas víztartama miatt a vágás évében még nem megfelelő a tüzeléshez.

Egy másik környezetbarát alternatívát kínál a brikett!

A fa brikett magas nyomáson készül különböző faipari termékek melléktermékeiből. Kötőanyag nélkül, préseléssel állítják elő. Különleges tulajdonsága, ami miatt közkedvelt lett, magas fűtőértéke és rendkívül alacsony hamutartalma. Alacsony nedvességtartalma miatt a fa brikett nagyon jó hatásfokkal fűt, mindemellett kevésbé károsítja a kéményt és az egész fűtőberendezést is.

Semmilyen esetben sem szabad a háztartásban keletkezett hulladék, szemét, műanyag palack elégetése a fűtőberendezésben. A vegyes-tüzelésű  kályhákból kikerülő toxikus füst nemcsak a kéményen keresztül távozhat, hanem a tökéletlen égés következtében a lakótérbe kerülve, az ott lakókat közvetlenül mérgezik. Ennek megfelelően nem csak környezetszennyező, egészségkárosító hatása van az ilyen anyagok elégetésének, hanem a kéményeket is jelentősen rongálja és tovább növeli a kéménytüzek kockázatát.

A fenti tanácsok betartásával, közösen tovább csökkenthetjük a kéménytüzek számát megyénkben!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság