Szlovén és magyar bírák zalaszabari találkozója

facebook megosztás

Határon átnyúló találkozót szervezett a Zalaegerszegi Törvényszék 2019. november 22. napján Zalaszabaron. A programban 7 szlovén és 15 magyar bírósági vezető vett részt, utóbbiak között dr. Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályvezetője, illetve dr. Túri Tamás, a Pécsi Ítélőtábla megbízott elnöke. A rangos eseményről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, Zala megye törvényszékének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A Zalaegerszegi Törvényszék évtizedek óta ápol jó kapcsolatot a szlovén bíróságokkal, s több közös programot, konferenciát is lebonyolítottak az elmúlt évek során. A mostani találkozóra a szakmai és a baráti kapcsolat további elmélyítése érdekében került sor. A programban dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke bemutatta az Országos Bírósági Hivatal által nemrég meghirdetett Fenntartható Értékeink Programot, illetve az egyes pillérek („A jó bíró”, a „Zöld bíróság” és a „Családok a fókuszban”) mentén a zalai gyakorlatot, valamint a jövőbeli terveket. Emellett ismertette a hallgatósággal a zalai bíróságokon működő mentorálási rendszert, továbbá a team-munka programot is.

Gorazd Tivadar, a Ljutomeri Járásbíróság elnökhelyettese „A bírói készségek fejlesztése a Muraszombati Törvényszék gyakorlatában” címmel mutatta be a saját jó gyakorlataikat, majd Bojan Bočkorec, a Lendvai Járásbíróság elnöke, valamint dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke a kapcsolatok történelmi áttekintésébe engedett bepillantást. A két elnök ugyanis együtt végez bíróságtörténeti kutatást a Muraszombati Királyi Törvényszék múltjáról.

A program során levetítették az Országos Bírósági Hivatal által indított „Ikonok” sorozatban a dr. Horváth Zsolttal nemrég elkészített portréfilmet is, amelyben szintén nagy hangsúlyt kap a határ menti együttműködés.

A délután során kerekasztal beszélgetés zajlott a résztvevők között, majd a program zárásaként látogatást tettek a Kis-Balaton természeti élővilágát bemutató Kis-Balaton házban.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.