TOP 100 - NAV: az elmúlt esztendő a növekedés éve volt Zalában is

Az elmúlt esztendő a növekedés éve volt a magyar gazdaságban és Zala megyében is, a cégek növelni tudták az eredményességüket - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei igazgatóságának vezetője Zalaegerszegen.    

Kaszás Anita a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV és a Zalai Hírlap közös TOP 100 - Zala megye gazdasága című kiadványának bemutatóján elmondta: a Zala megyében működő közel 10 ezer cég 88 százaléka tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat. Ugyanakkor a Zala megyei kisvállalkozások erősek, a megye árbevételének több mint 50 százaléka ezektől a cégektől származik - ismertette az adatokat.     

Hozzátette: Zala megyében a foglalkoztatottak közel felét a kisebb cégek alkalmazzák.

A zalai székhelyű munkáltatók tavaly átlagosan 90,4 ezer embert foglalkoztattak. A járulékbevallásokban megjelenő, egy főre jutó munkaviszonyból származó havi bérjövedelem 214 543 forint volt Zala megyében, míg az országos átlag 278 478 forint - jelezte Kaszás Anita.       

A TOP 100 kiadványban szereplő legnagyobb zalai vállalkozások közül a legmagasabb, közel 72 milliárd forint árbevételt a ZÁÉV Építőipari Zrt. érte el tavaly. A korábbi évek listavezetője - a nemzetközi szállítással foglalkozó Gartner Intertrans Kft. - a második helyre szorult, az árbevétele a korábbi (2017-es) évhez hasonlóan 41 milliárd forint volt. A harmadik helyezett, a tejterméket gyártó Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. közel 18 milliárd forint árbevételt ért el.     

A TOP 100 zalai vállalkozások tavalyi összes árbevétele 547 milliárd forint volt, 18,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.     

Zala megyét erős vállalkozói kedv jellemzi - mondta köszöntőjében Kovács Dezső, a megyei kamara ügyvivő elnöke. Kiemelte, hogy a turizmus meghatározó szerepet tölt be Zala megye gazdaságában. A jövő, a gazdaság egyik fontos pillére továbbra is az idegenforgalom lesz, melynek folyamatosan változó igényei állandó megújulást, innovációt várnak el az ágazat szereplőitől - hangsúlyozta.      

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a gazdasági eredményekre utalva azt mondta: "működik az ország" és ebben jelentős szerepe van annak, hogy a kamara, a kormányzat és az önkormányzat, valamint a gazdasági élet szereplői együtt tudnak működni.     

Vadvári Tibor, a zalai megyeszékhely alpolgármestere az elmúlt öt év zalaegerszegi gazdasági eredményeiről beszélt. Elmondta, hogy a helyi iparűzési adóbevétel 3,2 milliárd forintról több mint 4 milliárd forintra emelkedett. Beszámolt arról is, a Modern városok és a TOP program keretében számos gazdaság- és városfejlesztési program valósult meg.

MTI