Vadcicák szabadlábon

Ismét megmentett állatokat engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. Ezúttal Balatonfenyves környékén adták vissza szabadságukat a nyáron elárvult igazán vad cicusoknak.

Az idei születésű, most körülbelül féléves állatokat a nyáron találták Keszthely közelében. Anyjuk egy hálóba akadva elpusztult, három elárvult kölykét azonban sikerült megmenteni. Szerencsére már éppen átszoktak a szilárd táplálékra, de még így is kellett nekik a gondoskodás. A kicsiket az Állatkert szakemberei sikeresen felnevelték, s közülük kettőt már most vissza lehetett engedni a természetbe. Balatonfenyves természetvédelmi területe nagyszerű élőhely lesz számukra. A helyi szakemberek biztosan figyelik majd útjukat, de a cél az, hogy egyedül is tökéletes életet éljenek majd a vadonban.


Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az elengedés előtt az állatokon genetikai vizsgálatokat is végeztek. A hazai vadmacska állomány ugyanis rendszeresen kereszteződik elvadult házi macskákkal, a hibridizáció pedig nagyon komoly természetvédelmi problémát jelent. A legtöbb vadmacskának kinéző állat ugyanis genetikailag inkább házi macskának mondható. A szóban forgó mentett vadmacskák azonban nemcsak úgy néznek ki, hanem genetikailag igazoltan is valódi vadmacskák.

Forrás: eletforma.hu