A fiatalokat érzékenyítették

A fiatalokat érzékenyítették. A Kanizsai Dorottya Kórházban több napon keresztül tartott az a programsorozat, amelyet a fogyatékkal élők világnapja alkalmából szerveztek.

Szombaton az általános iskolások próbálhatták ki, milyen érzés mozgásszervi fogyatékossággal élni a mindennapokban. A programsorozatot első ízben rendezte meg a Kanizsai Dorottya Kórház mozgásszervi és rehabilitációs osztálya azzal a céllal, hogy a társadalom megismerje, milyen érzés akár rövid, vagy hosszabb távon korlátokkal élni.


A gyerekek a gyakorlatban is kipróbálták, mit él át egy mozgáskorlátozott a mindennapokban (Fotó: Gergely Szilárd)

Az osztály főorvosának elmondása szerint nem véletlenül célozták meg a programmal a fiatalságot.

– Úgy gondolom, ők még nevelhetők, érzékenyíthetők. Bizonyára önök is látják jövésben-menésben, hogy az egészséges emberek egy kicsit ódzkodnak, egy kicsit negatívan tekintenek a bármilyen fogyatékkal élőkre. Nálunk mi nyilván a mozgáskorlátozottakra fókuszálunk, az osztály profiljából adódóan – mondta el Dr. Fliszár Mária.


A napi rutin feladatok és a közlekedés sem olyan egyszerű (Fotó: Gergely Szilárd)

A rövid bevezetőt követően a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták mindazt, amit egy-egy mozgáskorlátozott a mindennapokban átél.

– Egy kicsit nehéz volt. És igazából hülyéskedtünk is azzal, hogy izomlázat fogunk kapni. Beszéltünk arról is, hogy aki ezzel él, az nagyon nehéz lehet, ezért én is már másképp fogok ránézni az emberekre – fogalmazott Goda Jornan. Az általános iskolás gyerekek több bemutatón vettek részt, és egyben ki is próbálhatták, milyen az élet, hogyan zajlanak a napi rutin feladatok egy esetleges mozgásszervi fogyatékossággal.