A szeretetfa mézeskalácsai

A Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ „Segíts, hogy segíthessünk” Alapítványa hetedik alkalommal állított fel mézeskalácsokkal díszített „szeretetfát” a Halis István Városi Könyvtárban. A segíteni és adakozni vágyók - egészen január 6-ig – a fa előtt lévő ládikából hazavihetnek egy-egy mézeskalácsot a maguk által gondolt adomány fejében. A jelképes ajándék ezután már az otthonukat díszítheti, emlékeztetve őket a karácsony valódi értékére – mondta dr. Kaszás Gizella, a Központ igazgatója. Hozzátette: a felajánlásokat az alapítvány hátrányos helyzetben lévő gyermekek és családok támogatására fordítja.


A mézeskalácsok minden évben szeretettel, vidám hangulatban készülnek

A sütés minden évben a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ más-más munkatársánál zajlik. A helyszín ezúttal Szabadhegy volt, ahol a napokban Zámbóné Sorok Sarolta, Horváth Szilvia, Batha Petra, Meszes Renáta, Pintérné Jankó Lilla, Köteles Attiláné, Kertész Beáta, Gazdagné Dávodi Viktória és Varga Judit 7 kg lisztből mintegy 660 darab mézeskalácsot készített.

A mézeskalács hozzávalói:

1 kg liszt, 20 dkg porcukor, 1 db tojás, 45 dkg vegyes virágméz, 12,5 dkg Ráma margarin, 1 csomag (50 gr) szódabikarbóna, 2-2 kávéskanál őrölt fahéj és szegfűszeg.

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat egy jól záródó tálban összekeverjük. 45 dkg vegyes virágmézet és 12,5 dkg Ráma margarint mikróban jól átmelegítünk, majd addig kevergetjük, amíg a margarin elolvad. Ezután a lisztes keverékhez öntjük, beleütünk 1 tojást és falapáttal összedolgozzuk. Ha nem akar összeállni, kevés langyos vizet öntünk hozzá. Ha már egynemű a tészta, a tálra rátesszük a fedelet és egy napig állni hagyjuk. Nem kell hűtőbe tenni. Másnap a tésztából kiveszünk két öklömnyit és alaposan átgyúrjuk. Ha ragadna, kevés lisztet teszünk hozzá. A tésztát alálisztezve kinyújtjuk, a kisebb figurákhoz vékonyabbra, a nagyobbakhoz vastagabbra. Szaggatjuk, sütőpapíros tepsire rakjuk, a tojás sárgájával megkenjük és 160 fokon, alsó-felső sütőállásnál kb. 11 percig sütjük. A mézeskalácsokat ezután rövid ideig a tepsin hagyjuk, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl. 1 tojás fehérjét kb. 20 dkg porcukorral és 1 csepp ecettel felverünk, majd habzsákba töltve ezzel díszítjük a kalácsokat.

Bakonyi Erzsébet