Az építőipari kivitelezésekről, a TSZSZ működéséről

Az építőipari kivitelezések legvitatottabb momentumairól tartott tájékoztató előadást a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara. Az érintett vállalkozók az 5 éve működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv tevékenységéről is információt kaptak. A kamara folyamatosan igyekszik olyan előadókat Nagykanizsára hívni, akik első kézből tudják tájékoztatni a gazdaság érintett szegmensében tevékenykedő vállalkozókat. - Ennek egyik apropója, hogy ez a bizonyos Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, ami az MKIK mellett működő független szakértői szerv, idén 5 éves, de úgy gondoltuk, hogy ne minden évben azokról a száraz számokról beszéljen az előadónk, amelyek talán unalmasak a vállalkozók számára, hanem inkább olyan valós problémákról, amelyek tényleg minden építőipari vállalkozót, tervezőt érdekelnek. Így jutottunk arra, hogy talán a pótmunka, túlmunka, a kötbér, a közbeszerzési eljárások, illetve, ha nem fizetnek a vállalkozónak, az sokkal érdekesebb – mondta el Kereskai Péter, a NAKKIK titkára.

A téma szakértője, Wagner Ernő okleveles építészmérnök Kaposvárról érkezett. - Napjainkban az építésgazdaság megmutatta a gazdaságban a szerepét, és egyre inkább előtérbe került. Ezt leginkább a 20 ezres munkaerőhiány mutatja, és most már kisebb projekteknél is lehet találkozni azzal, hogy nincs, aki megcsinálja. Ez leginkább annak tulajdonítható, hogy az elmúlt 3 évtizedben kissé háttérbe szorult ez a gazdasági szegmens. Leginkább amiatt, mert gazdaságilag megbízhatatlan szerződéses környezetben tették a dolgukat -  fogalmazott Wagner Ernő, a TSZSZ szakértője.


Wagner Ernő szerint bizonyított a TSZSZ hatékonysága.

A helyzeten az elmúlt néhány év építésgazdasági irányítása változtatott, kormányrendelet is szabályozza az építésipari tevékenységet. A TSZSZ több milliárd forintnyi kifogás ügyében döntött, ebből 60-70 százalékban a kérelmezők javára. A szakértő szerint mindezt jól példázza, hogy mostanában egyre kevesebb olyan ügy kerül a szervhez, ami lánctartozásokról, ki nem fizetésekről szól. Zalában egyébként 31 esetben fordultak sérelmeikkel a vállalkozók a TSZSZ-hez.