Elbukik a harcban, de a jövő nemzedék nem felejti…

facebook megosztás

Rendhagyó színházi élményben volt részük a Batthyány Lajos Gimnázium tanulóinak a napokban. Petőfi Sándor művét, Az apostol című elbeszélő költeményt nézték meg a k2 Színház újszerű feldolgozásában.


A k2 Színház formabontó módon közelítette meg Az apostol című elbeszélő költeményt (Fotó: Kanizsa TV)

A gimnázium 10. és a 11. évfolyamos diákjait várta a budapesti társulat a tantermi előadásra. A fiatalok egy részének már ismerős volt Petőfi Sándor 1848-ban írt műve, amely a kötelező olvasmányok közé tartozik. A 11.A osztályos Kis Rebeka is olvasta, a főszereplő Szilveszter fordulatos története végig lekötötte a figyelmét.

– Érdekesek voltak azok a döntések, amelyeket az élete fordulópontjain meghozott – mondta. – Mostanában kezdek szembesülni azzal, hogy ahogy idősödöm, úgy egyre több helyzetben kell nekem is önállóan döntenem. Talán emiatt is éreztem közel magamhoz ezt a művet…

Az apostol cselekménye Szilveszter életét öleli fel, születésétől a haláláig. A hányattatott gyermekévek leírása után megkönnyebbülve sóhajt fel az olvasó, amikor a fiú végre célt és értelmet talál a szabadságért való küzdelemben. A műben szereplő szőlőszem-hasonlat – amely egyben Szilveszter életfilozófiája is – széles körben ismert: ha egy kicsiny szőlőszemnek egy nyár kell, hogy megérjen, akkor a Földnek, ennek a nagy golyóbisnak évezredekbe vagy akár évmilliókba is beletelhet ugyanez a folyamat. Hozzáteszi: a szőlőnek az éréshez napsugarakra, a földnek pedig nagyszerű lelkekre van szüksége. Petőfi hőse – akit egy kicsit saját magáról is mintázott a költő – éppen ilyen nagyszerű, lánglelkű ember, s noha végül elbukik a harcban, de a jövő nemzedék nem felejti, mert a szolgaságban is szabad volt, „hirdette az igét”.

A k2 Színház társulata formabontó módon közelítette meg a történetet. Az előadásban jól megfér egymás mellett az eredeti mű, Petőfi Sándor néhány másik verse, a rap és a szájdobolás is – s mindez együtt egy looper, azaz egy digitális felvevő segítségével válik homogén zenés produkcióvá. Így kerül párhuzamba a 19. századi magyar romantika virágkora és a 21. század értékválsággal küzdő jelene, hiszen a darab éppen azt pedzegeti: mi lenne, ha az apostol feltámadna, és ma próbálná meg jobbá tenni a világot.

– Igyekszünk az előadás alatt egy nagyon közvetlen hangot megütni, hogy felkeltsük és végig meg is őrizzük a fiatalok érdeklődését – árulta el a program szünetében a színészek egyike, Király Dániel. – Szeretnénk közelebb hozni hozzájuk egyrészt Petőfi költészetét, másrészt azokat a gondolatokat, amelyeket megfogalmaz, mivel azok örökérvényűek, soha nem mennek ki a divatból.


A társulat tagjai (balról jobbra): Pálóczi Bence, Király Dániel és Piti Emőke (Fotó: Kanizsa TV)

Király Dániel mellett Pálóczi Bence és Piti Emőke bújt a különböző karakterek bőrébe. A színészek az előadást követően sem búcsúztak a diákoktól: többféle interaktív foglalkozással és vitaszínházzal is készültek, amelyek elsősorban Szilveszter döntéseit állították a középpontba.

– A foglalkozásokon azt járjuk körbe, hogy Szilveszter vajon jó vagy rossz döntéseket hoz-e – tette hozzá Király Dániel. – Személy szerint úgy látom, nem az általa vallott eszmékkel volt probléma, hanem sokkal inkább azzal, hogy nem gondolta át eléggé, milyen eszközökkel próbálja az igazát érvényre juttatni. Voltaképpen ez volt az, ami megpecsételte a sorsát.

A k2-féle adaptációt Benkó Bence rendezte, aki egy helyütt úgy vallott: Az apostol számára a világjobbítás problematikájának a nagy műve, amely bemutatja, milyen végzet vár azokra, akik az életüket áldozzák azért, hogy a világ, ez a hatalmas „szőlőszem” egy szép napon megérjen. Majd felteszi a kérdést: „mennyiben módosulna Szilveszter sorsa, ha az általa képviselt értékrendszerrel mai világunkban kellene boldogulnia? Őrültnek néznék a szőlőszem-hasonlatot hallva? Netán sztár lenne? Vagy politikai pályára léphetne? Esetleg a világ teljesen közömbösen kezelné világjobbító szándékait?”

KERETES: A fővárosi k2 Színházat 2010-ben alapították a Kaposvári Egyetem színművész szakának hallgatói, két másodéves egyetemista, Benkó Bence és Fábián Péter vezetésével. A fiatal színészekből álló műhely fontos feladatának tartja, hogy minél többekhez eljuttassa a színház élményét, különösen vidéken. Mivel küldetésüknek tekintik a diákok színházi nevelését, repertoárjukon tantermi előadások is szerepelnek: Az apostol mellett elkészítették már az Antigoné modernkori, interaktív változatát is.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.