Elkezdték az Eötvös tér felújítását – az ÉVE frakciója sérelmezi a városfejlesztő projekttel kapcsolatos kommunikációját

Hétfőn kezdték a munkát a szakemberek, akik először a tér nyugati oldalát újítják fel. A déli oldalt lezárták, megközelíteni csak gyalogosan lehet. A HSMK mögötti parkolókhoz a behajtás a Színház utca felől továbbra is biztosított. A megkérdezettek vegyes érzésekkel fogadták a projekt elkezdését.


Fotó: Horváth Zoltán

Sokan kommenteltek a Kanizsa TV beszámolójához a felújítás elkezdéséről. A közösségi oldalon tett bejegyzésekből és a járókelőkkel folytatott beszélgetésekből is kitűnik: a kanizsaiak többsége szerint nagy szükség volt már erre a fejlesztésre. A decemberi munkakezdést azonban sokan értetlenül fogadták és a lakossági tájékoztatással sem elégedettek maradéktalanul.

A Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. múlt hét pénteken jelentette be, hogy december 9-én elkezdődik a Zöld Város – Zöld Nagykanizsa projekt, amelynek nyitánya az Eötvös tér rendbetétele lesz. A cég tájékoztatása szerint az önkormányzat szeptemberben döntött a felújítás kivitelezőjéről, majd novemberben a támogató is jóváhagyta azt.


Horváth István (Fotó: Kanizsa TV)

– A munkálatok a jogszabályok által előírt határidők betartását követően kezdődtek meg a tér nyugati oldalán, igazodva a Giro 2020 útvonalához és időpontjához. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a december és a január is enyhe hónap, így ez nem jelenthet problémát. A most elkezdett munkálatokat egyébként bármilyen zord időjárás esetén is folytatni tudják a szakemberek – mondta Horváth István. A Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. projektmenedzsere hozzátette: a korábban lezárt útszakasz - amit ideiglenesen parkolónak jelöltek ki a lakosság számára - felvonulási, deponálási hely lesz. A parkolás azonban így is biztosított, hiszen egy korábbi beruházás során elkészült már a Színház utca, ahol új parkolóhelyeket alakítottak ki.

A projekt részeként felbontják az útburkolatot, a járdákat és a sétányokat, valamint zöld területeket alakítanak ki. – Nagyon fontos a zöld területek biztosítása, hiszen a klímaváltozás és a környezetvédelem napjaink egyik fontos kérdése – hangsúlyozta Horváth István –, ezért is készül el a belvárost a Csónakázó-tóval összekötő kerékpárút hiányzó szakasza. Az Eötvös tér rehabilitációjával pedig – a tervek szerint – 10 hónapon belül végeznek a szakemberek.


Dr. Fodor Csaba (Fotó: Jancsi László)

Az Éljen VárosuNk! Egyesület közösségi hálón tett bejegyzése szerint frakciójuk és a közgyűlés tagjai is csak a világhálóról értesültek a tér lezárásáról és az elkezdett munkálatokról. - Kértem, hogy minden projektről, azonnal, haladéktalanul tájékoztassák a közgyűlést és a polgármesteri hivatalt - fogalmazott dr. Fodor Csaba, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezetője. - Hisz az tűrhetetlen, hogy ez a Kft. úgy dolgozik, hogy az információkat magánál tartja, s nem adja ki az érintetteknek, illetőleg csak csöpögteti, és közben senki nem tud semmit. A teljes információ birtokában sem a kivitelező, sem a műszaki ellenőr, sem a hivatal nincs. Nem értjük, hogy kik és milyen alapon hoztak náluk ilyen döntéseket. Az ilyen és ehhez hasonló ügyek is azt igazolják, hogy január elsejét követően az új vezetőnek és az új felügyelő bizottságnak az egész céget és minden adatot „nagyítóval és lámpással” kell átvilágítania.

Kérdésünkre a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. közölte, hogy a helyi médiában és internetes felületén továbbra is mindenkit tájékoztat a különböző fejlesztésekről, valamint az Eötvös téri beruházás miatti esetleges forgalomkorlátozásokról.

Mikó-Baráth György