Emléktáblát avattak tegnap Dr. Cseke Ferenc tiszteletére

facebook megosztás

A középiskolai tanár, helytörténész, valamint a városvédő egyesület alapító tagjának emlékét mostantól egykori Kossuth téri otthonának fala is őrzi. Dr. Cseke Ferenc 1939-ben született Nagykanizsán, egyetemi tanulmányait követően a Mező-gimnázium tanára lett. Pedagógusi munkája mellett helytörténeti alkotóként is elismerték. Életének meghatározó részévé vált ugyanis a történelmi emlékhelyek feltárása, a pusztulók rendbehozása és újak létesítése. Dr. Cseke Ferenc alapította a város honismereti körét, tanulmányai, írásai pedig több jelentős műben is megjelentek. Az 1999-ben elhunyt pedagógus emlékét a Mező-gimnázium is ápolja. Az emléktáblát a Nagykanizsai Városvédő Egyesület állíttatta. A szervezet kezdeményezésére Dr. Cseke Ferenc könyveiből nemrég emlékkiállítás nyílt a Halis István Városi Könyvtárban, ez a következő két hétben látható.


A középiskolai tanár, helytörténész, valamint a városvédő egyesület alapító tagjának emlékét mostantól egykori Kossuth téri otthonának fala is őrzi

– Szeretném kiemelni Feri bácsinak a kultúra iránti hihetetlen alázatát és szerénységét. Innét van a személyes kapcsolatom is. Többször is megkeresett annak idején a művelődési központban – általában Dr. Horváth Györggyel együtt jöttek és különböző kéréseket fogalmaztak meg, amiket igyekeztem teljesíteni. A turistajelzéseit saját, legendássá vált kis Trabantján vitte ki a diákokkal, és helyezte el a nagykanizsai járásban, de mondhatom nyugodtan, hogy a somogyi községekben is, hiszen ő sohasem a városkörnyékben, hanem a régióban gondolkodott. Számtalan somogyi emlékhelyet is rendbe hozatott, illetve látott el turistajelzéssel. Úgy gondolom, hogy az ő tudása, hite, meggyőződése, a városát és környékét szerető szíve valóban példa lehet, nemcsak az ifjúságnak, hanem minden generációnak – mondta el Papp Ferenc, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület alelnöke. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.